Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα: Στήριξη στην Ελλάδα από Τουσκ-Γιούνκερ

Τις ανησυχίες τους σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά και για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, εξέφρασαν απόψε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, στην κοινή συνένετυξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την κράτηση πολιτών της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

«Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να τηρεί το μέγιστο βαθμό δημοκρατίας», είπε και συνέχισε: «κατανοούμε ότι έχει την ανάγκη να υπερασπίζεται το εσωτερικό της ωστόσο κάποια απ” τα μέσα που χρησιμοποιεί υπονομεύουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου».

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο αλλά ταυτόχρονα διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας για τις τρέχουσες ενέργειες στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο και την κράτηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε.

«Αν και η σχέση μας περνάει από δύσκολους καιρούς, σε τομείς που όντως συνεργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε καλά», τόνισε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι κρατάμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Ο πρόδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ακόμα ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, σημείωσε όμως, ότι εκφράσαμε «ανησυχίες για τη δραστηριότητα στη Συρία και ειδικότερα την κατάσταση στην Αφρίν».

Όπως είπε, η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.

Τόνισε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, τονίζοντας παράλληλα ότι για να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία, πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με Ελλάδα και Κύπρο.

Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.

Συνεχίζοντας, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι για να μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Κύπρο και με την Ελλάδα.

Επιπλέον, εξέφρασε την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By