Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής: Η κρίσιμη συνάντηση «Βόρειων» και «Νότιων» και η νέα πρόταση Μισέλ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των κρατών του Βορρά και των χωρών του Νότου στο πλαίσιο του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής.

Σε αυτή συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, εκτός από την Ελλάδα μετέχουν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Πρώτος γύρος διαβουλεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Συμβουλίου διοργανώνει συνάντηση με ηγέτες της Δανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη συνάντηση» ανέφερε σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρότεινε σήμερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά.

Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.

Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

«Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση.

Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By