Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Σύνοδος Κορυφής: Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Με έναν… χρησμό για τα προνόμια των εμβολιασμένων και “μηνύματα” προς την Τουρκία η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του και πάλι με το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα και απήυθυνε έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν.

«Στο ζήτημα του κορονοϊού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς», συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως: «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Τόνισε ακόμα ότι είμαστε στο τελευταίο στάδιο εγκρίσεων των σχεδίων ανάπτυξης και ανθεκτικότητας και οι πρώτες εκταμιεύσεις τα πρώτα 4 δισ θα τα έχουμε από το τέλος Αυγούστου και δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους.

Για την Τουρκία είπε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ικανοποιούν πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

Για τις συζητήσεις που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι δεν νοείται λύση στο Κυπριακό εκτός από εκείνη της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Ερωτηθείς για την διάσταση απόψεων όσον αφορά την στάση κάποιων χωρών όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς είπε να μην πιστεύουμε στις δημοσιογραφικές υπερβολές και πρόσθεσε ότι αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει νωρίτερα.

Επανέλαβε για το θέμα των μεταλλάξεων ότι ο μόνος τρόπος είναι ο εμβολιασμός και έτσι αντιμετωπίζονται. Τα εμβόλια προστατεύουν από την μετάλλαξη και τα στοιχεία που έχουμε από την Μεγάλη Βρετανία λένε ότι μόνο με τον πλήρη εμβολιασμό προστατεύονται οι πολίτες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της επιτάχυνσης του εμβολιασμού των πολιτών και όσον αφορά τα προνόμια και αν χρειάζεται πιο επιθετική πολιτική είπε: «Θα περιμένετε μέχρι την επόμενη εβδομάδα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By