Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής: Τι θα πει ο Μητσοτάκης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις καθυστερήσεις στις δόσεις

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι το βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης, της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα συμβάλει στην διευκόλυνση των μετακινήσεων, αλλά και επί της ήδη διατυπωμένης ανάγκης για περαιτέρω πίεση της ΕΕ προς τις φαρμακευτικές εταιρίες για ταχύτερη παραγωγή εμβολίων και επίσης ταχύτερης έγκρισης σκευασμάτων από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σταχυολογώντας, οι δύο άξονες της «πίεσης» που θα ασκήσει ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη είναι οι εξής:

Πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την συζήτηση των αιτήσεων για την έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης όπως το εμβόλιο της AstraZeneca και να τονιστεί η ανάγκη προς τις εταιρείες να είναι απολύτως συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχουν δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021 ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.

Η καθιέρωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμών, ικανού να διευκολύνει την ταχύτερη αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Αυτό το πιστοποιητικό δεν οδηγεί σε κάποιου είδους περιορισμό της ελευθερίας κάποιου να ταξιδεύει.

Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται για ταξιδιωτικό διαβατήριο, ενώ την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό πως επιθυμία είναι να δημιουργηθεί μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό γεγονός που θα διευκολύνει την μετακίνηση των πολιτών.

Οσον αφορά το ψηφιακό πιστοποιητικό, η έκδοση του οποίου ξεκίνησε στη χώρα μας, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο χθες για μία «ελληνική καινοτομία» και τόνισε ότι «καταχωρίζεται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι «δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο COVID θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων» και εξήγησε εκ νέου ότι η πρόταση αυτή «αφορά και τον τουρισμό και την οικονομία μας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης, χαιρέτισε την ελληνική πρόταση, σημειώνοντας πως συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα. «Ό,τι αποφασίζεται -είτε δίνει προτεραιότητα είτε πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα- είναι μια πολιτική και νομική απόφαση που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στη Λισαβόνα. «Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό. Και, όπως είπα, πρέπει να έχουμε ιατρικό προαπαιτούμενο που να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί», είπε.

By