Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος των Πρυτάνεων: Συνεδριάζει εκτάκτως για την «Αστυνομία» των Πανεπιστημίων

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι η Σύνοδος των Πρυτάνεων ύστερα από αίτημα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα αντιμετώπισης για τη βία στα Πανεπιστήμια.

Η ΠΟΣΔΕΠ το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών έχει ανακοινώσει ότι συμφωνεί με τη φύλαξη των πανεπιστημίων ωστόσο θέλει το Ειδικό Σώμα να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές και όχι στην Αστυνομία. Η υπουργός Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει στους Πρυτάνεις πρόταση για τη θεσμοθέτηση βάσης για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και θα ζητήσει την πρόταση των Πρυτάνεων από την τακτική Σύνοδο , οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή .

Για τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.) για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων, την ελεγχόμενη είσοδο και την ενίσχυση του Ποινικού Δικαίου θα συζητήσουν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις σε Σύνοδο.

Μετά τις σοκαριστικές εικόνες με την προσπάθεια διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη δόθηκε το έναυσμα για θωράκιση των Πανεπιστημίων, προκειμένου να μπει «φρένο» στις βιαιοπραγίες στα Πανεπιστήμια.

Το Ειδικό Σώμα θα φυλάσσει τα κτίρια και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα κάνει συλλήψεις, αν διαπράττονται αδικήματα.

Το σχέδιο που θα συζητηθεί στη Σύνοδο προβλέπει ότι η φύλαξη των Πανεπιστημίων θα γίνεται με κάρτα εισόδου και στην περίπτωση μεγάλων κάμπους που είναι πάρκα διέλευσης κοινού αυτά να παραμείνουν ανοιχτά και η φύλαξη με την είσοδο με κάρτα εισόδου να γίνεται στα κτίρια.

Το νέο Σώμα θα φορά στολή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , προκειμένου να είναι ευδιάκριτοι στον χώρο του Πανεπιστημίου, ωστόσο θα είναι διαφορετική από τις στολές των υπολοίπων αστυνομικών, ενδεχομένως και με διαφορά στο χρώμα, όπως προκρίνεται έως στιγμής.

Το Σώμα των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών που θα απευθύνονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ. Το νέο σώμα θα έχει την έδρα του εντός των Πανεπιστημιακών χώρων και θα έχει εποπτεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η είσοδος στα Πανεπιστήμια να γίνεται με βάση σε μάθημα ή μαθήματα που θα ορίζουν τα ίδια, εκτός φυσικά από τη βάση εισαγωγής που ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο περιλαμβάνει τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων να γίνεται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, όπως ακριβώς είχε ζητηθεί και πέρυσι αλλά λόγω πανδημίας σταμάτησε η συνεννόηση υπουργείου πρυτάνεων για το ζήτημα .

Σε ότι αφορά στη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως , προσανατολίζεται στο κάθε Πανεπιστήμιο να μπορεί να βάλει τη δική του βάση σε μάθημα που το θεωρεί σημαντικό και ξεκαθάρισε: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, συνεχή συζήτηση με το ΙΕΠ, αναμένοντας βεβαίως και τις εισηγήσεις των ειδικών σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων . Άρα για όλα αυτά θα υπάρξουν κατευθυντήριες οδηγίες στο αμέσως επόμενο διάστημα αφού δούμε και τι θα γίνει ακριβώς με τα σχολεία».

Ειδικά για το πότε θα εφαρμοστεί η βάση εισαγωγής και εάν θα είναι οριζόντια για όλα τα τμήματα η υπουργός Παιδείας είπε: « Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την ύπαρξη μιας οριζόντιας βάσης.

Κι αυτό διότι θεωρούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις , όπως κάποια πρώην ΤΕΙ που ενσωματώθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση σε Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εξαιρετικό δυναμικό, πολύ μεγάλη απορρόφηση στην αγορά εργασίας και μπορεί να έχουν χαμηλή βάση. Αντιστοίχως υπάρχουν άλλες Σχολές που μπορεί να έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις. Άρα μια οριζόντια βάση που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις μας δημιουργεί επιφύλαξη.

Έχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί το κάθε τμήμα , η κάθε Σχολή να ορίζει συγκεκριμένη βάση εισαγωγής για ένα ή περισσότερα μαθήματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By