Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συντάξεις: Μοιράζουν ελπίδες χωρίς να λένε αν θα καταργήσουν τις περικοπές που ψήφισαν

Άγριο μπούλινγκ στους συνταξιούχους για το τι θα υποστούν οι συντάξεις τους – «Πάγος» από το ΔΝΤ στα μισόλογα της κυβέρνησης

Φρένο στους «χρησμούς» της κυβέρνηση ότι θα καταργήσει τους νόμους για την περικοπή των συντάξεων που η ίδια επέβαλε, έβαλε χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πήτερ Ντόλμαν, λέγοντας πως πρόκειται για «πακέτο» μέτρων και «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από τις ελληνικές αρχές ως ένα μήνυμα προς τις αγορές» από τη στιγμή που η αξιολόγηση πλέον θα γίνεται από αυτές.

Το Μαξίμου όμως ανακινεί το θέμα, διαπιστώνοντας ότι οι «γραβάτες» για την ρύθμιση του χρέους δεν επαρκούν για να ανακόψουν την διάχυτη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, στις συμφωνίες για Σκοπιανό και μεταναστευτικό, αλλά κυρίως για την (πολάκις πλέον) νομοθετημένη περικοπή των κύριων συντάξεων για το 2019 και μετά.

Παρότι όμως καθημερινά δέχονται βροχή ερωτήσεων για να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δηλώνουν ξεκάθαρα πως θα φέρουν νέο νόμο που θα καταργήσει τους προηγούμενους για τις περικοπές. Αντιθέτως, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παραππέμπουν στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αλλά και στο Μεσοπρόθεσμο 2019-2022 που ψηφίστηκαν προ δεκαημέρου και εμπεριέχουν τις περικοπές αυτές.

«Σπέκουλα» με τις συντάξεις

Όσο αναβάλλει όμως η κυβέρνηση την έκδοση των εκκαθαριστικών των συντάξεων όπου θα αποκαλυφθούν οι νέες προσωπικές διαφορές και την ώρα που όλοι οι συνταξιούχοι προσπαθούν να υπολογίσουν από μόνοι τους και να προετοιμαστούν για το πόσα χρήματα θα βρουν στα ΑΤΜ για να τα βγάζουν πέρα σε 5 μήνες από σήμερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν την ίδια την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπου έχουν δημοσιευτεί οι σχετικοί νόμοι –και όχι απλώς κάποιες «πληροφορίες» για το τι μέλλει γενέσθαι τελικά.

Τα κυβερνητικά στελέχη αναθάρρησαν επειδή στο δισέλιδο των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, το οποίο συνοδεύει την συμφωνία της περασμένης Πέμπτη στο Eurogroup του Λουξμβούργου, δεν γίνεται ρητή αναφορά στον όρο «περικοπή συντάξεων το 2019».

Το δισέλιδο εκείνο βρίθει μιας σειράς γενικόλογων αναφορών και δεσμεύσεων ήσσονος σημασίας, που αποτελούν κείμενο που υπέβαλε η ελληνική πλευρά στο Eurogroup. Στην πρώτη παράγραφο όμως του κειμένου, το Eurogroup σπεύδει να χαιρετίσει εκ προοιμίου την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εξασφαλίσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και άνω, καθώς όμως και ότι θα σεβαστεί «το αντικείμενο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων» που δεσμεύτηκε να φέρει σε πέρας. Στο σημείο αυτό, οι Θεσμοί εννοούν το «πακέτο» με τις περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου, το 2019-2020, που αποτελούν και ολόκληρο κεφάλαιο στην Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το όλο ανακοινωθέν της συμφωνίας στο Eurogroup. Και επί της ουσίας, η αναφορά σε δευτερεύουσες μεταρρυθμίσεις (πχ ολοκλήρωση της συγχώνευσης του ΕΦΚΑ ως το 2020 ή του Κτηματολογίου ως το 2022) για να μην τεθεί εν αμφιβόλω ότι η συμφωνία για ελάφρυνση χρέους μπορεί να χαλάσει, ακόμα και για … δευτερότριτα θέματα, πόσω δεν μάλλον για τις «θεμελιώδεις» μεταρρυθμίσεις.

Η τακτική αυτή εφαρμόζεται ήδη και πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όταν ο υπουργός – «συνώνυμο» των περικοπών των συντάξεων, κύριος Κατρούγκαλος, δήλωνε δημοσίως ότι θα παραιτηθεί «αύριο κιόλας εάν το νομοσχέδιο έχει έστω και μία φράση σχετική με περικοπές είτε συντάξεων είτε οτιδήποτε» -αλλά συνεχίζει να παραμένει υπουργός παρότι ψήφισε κάθε άρθρο του νόμου που περιγράφει περικοπές και μειώσεις συντάξεων, αφορολογήτου κλπ.

Επιχειρώντας να βάλει φρένο στην παροχολογία των τελευταίων ημερών, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, απηύθυνε χθες αυστηρή προειδοποίηση ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις θα υπονόμευε σοβαρά την αξιοπιστία των παραδοχών στις οποίες βασίζονται τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Και επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί καλά πριν εφαρμόσει την –πράγματι συμφωνημένη στα κείμενα με τους δανειστές- επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Αλλά ακόμα και αν ανασταλεί η μείωση των συντάξεων την 1.1.2019, όπως συνέβη με τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κόψει 3,3 δισ. ευρώ από τις συντάξεις: το 2018 θα δαπανήσει για συντάξεις 29 δισ. ευρώ και το 2019 μόλις 25,7 δισ. ευρώ. Τα 3,3 δισ. ευρώ που θα κοπούν από τις συντάξεις είναι σχεδόν διπλάσια από τα 1,8 δισ. ευρώ που θα χάσυν οι συνταξιούχοι από τον επανπολογισμό και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (1% του ΑΕΠ).

Και ενώ δηλαδή είναι μαθηματικά βέβαιον, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, ότι θα κοπεί 1,5 δισ. ευρώ από συντάξεις το 2019, η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει πώς θα εξοικονομήσει και τα άλλα 1,8 δισ. που έχει υπολογίσει για να βγουν τα πρωτογενή πλεονάσματα που υπόσχεται να πετύχει η χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι δαπάνες για Κοινωνικές Παροχές το 2019 αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ και άρα, ακόμα και αν κοπούν όλα τα μέτρα Πρόνοιας που έχει εξαγγείλει, πάλι μένει «τρύπα» 0,5-1 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξοικονομηθούν με επιπλέον μέτρ λιτότητας, που θα πρέπει να τα βρει και να τα ανακοινώσει κι στους δανειστές, και στην Βουλή που θα τα ψηφίσει, αλλά και στον ελληνικό λαό που θα τα υποστεί.

By