Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Συντονισμός Γαλλίας και Ελλάδας για την απόκρουση της τουρκικής απειλής

Το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει σε λίγη ώρα στο Παρίσι ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

Η συνάντηση των κυρίων Λε Ντριάν και Δένδια πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την σκληρή ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας για την Τουρκία.

Το Ελιζέ έκανε λόγο για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων». «Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Το Παρίσι προανήγγειλε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα ανταλλάξει απόψεις για το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευθεί επί του πεδίου, όπως η Ελλάδα που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Irini» με μία φρεγάτα.

Σε μία κίνηση βαρύνουσας πολιτικής και διπλωματικής σημασίας, ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν και ο Νίκος Δένδιας από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι θα λάβουν μέρος από κοινού στην άτυπη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για τον υψηλότατο βαθμό ταύτισης της ελληνικής με την γαλλική κυβέρνηση στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας.

«Δεν είναι λίγες οι χώρες που έχουν κάνει δημόσια γνωστές τις θέσεις τους, ανακαλώντας ουσιαστικά την Τουρκία στην τάξη. Παρ’ όλα αυτά, θα ήμασταν αφελείς και επικίνδυνοι για τη χώρα αν στηριζόμασταν σε πλάτες τρίτων για την υπεράσπιση των δικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να υπερασπιστεί ακόμη και μόνη της τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ως έχει καθήκον. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν θα είναι μόνη» υπογράμμισε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής.

By