Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Συρία: 120.000 άμαχοι έχουν τραπεί σε φυγή για να γλιτώσουν τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ

Ο αριθμός των Σύρων που προσπάθησαν να γλιτώσουν από τις επιθέσεις στη βορειοδυτική επαρχία της χώρας Ιντλίμπ και κινήθηκαν προς την Τουρκία έφθασε τις 120.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση, προσθέτοντας ότι δημιουργεί καταυλισμό για κάποιους από τους ξεριζωμένους.

Πρόσφατα συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις επέτειναν τον βομβαρδισμό στόχων στο Ιντλίμπ, το οποίο έχει δεσμευθεί να ανακαταλάβει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κύμα προσφύγων προς την Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα νέο κύμα μεταναστών, προειδοποιώντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αισθανθούν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ροής ανθρώπων εάν δεν σταματήσει η βία στη βορειοδυτική Συρία.

«Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις νότιες περιοχές (του Ιντλίμπ) προς τον βορρά λόγω των κλιμακούμενων επιθέσεων έφθασε τις 120.000», δήλωσε ο Σελίμ Τοσούν, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH) στη Συρία.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι 80.000 έχουν εκτοπιστεί. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 40.000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί από την Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η τελευταία στρατιωτική επιχείρηση.

Πολλοί από τους μετανάστες εγκατέλειψαν την πόλη Μααράτ αλ-Νούμαν, με κάποιους εξ αυτών να πηγαίνουν σε καταυλισμούς κοντά στα τουρκικά σύνορα, ενώ άλλοι πήγαν να μείνουν σε συγγενικά σπίτια ή στις περιοχές Αφρίν και Αζάν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, δήλωσε ο Τοσούν από το IHH.

Το IHH ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να διανέμει 20.000 πακέτα τροφίμων που έχουν ετοιμαστεί για τους μετανάστες μεταξύ των πόλεων Ιντλίμπ και Σαρμάντα. Ετοιμάζει επίσης έναν καταυλισμό με σκηνές στην περιοχή του Κιλί, ενός χωριού σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Ο Τοσούν δήλωσε ότι οι καταυλισμοί για οικογένειες θα έχουν 500 σκηνές και μπορεί να επεκταθούν.

Η Τουρκία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 3,7 εκατ. εκτοπισμένους Σύρους, τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα προσφύγων στον κόσμο, ύστερα από οκτώμισι χρόνια εμφύλιου πολέμου στη Συρία. Η Άγκυρα φοβάται ένα ακόμα κύμα από την περιοχή της Ιντλίμπ, όπου έως 3 εκατ. Σύροι ζουν στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών.

Τουρκική αποστολή μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν εν μέρει στη Συρία, και οι οποίες, σύμφωνα με τον Ερντογάν, θα καθορίσουν την πορεία δράσης της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Τουρκία στηρίζει τους Σύρους αντάρτες που μάχονται για να απομακρύνουν τον Άσαντ, ενώ η Ρωσία και το Ιράν στηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By