Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Συρία – Άσαντ: Αμερικανικές κυρώσεις και πίεση του ΟΗΕ εμποδίζουν την επιστροφή προσφύγων

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε σήμερα τις αμερικανικές κυρώσεις και την πίεση του ΟΗΕ στις γειτονικές χώρες της Συρίας για το γεγονός ότι δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους οι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

“Υπάρχουν πολλά εμπόδια”, τόνισε ο Άσαντ μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Επιστροφή των Προσφύγων που πραγματοποιείται στη Δαμασκό. Αυτή τη σύνοδο, που συνδιοργανώνει η Συρία με τη Ρωσία, την έχουν μποϊκοτάρει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι περισσότερες γειτονικές χώρες της Συρίας.

“Για εμάς στη Συρία δεν είναι απλώς ένα ανθρωπιστικό θέμα, αλλά ένα εθνικό. Τα τελευταία λίγα χρόνια καταφέραμε να φέρουμε πίσω εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Σήμερα η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν (…) να μπορέσουν να το κάνουν”, επεσήμανε ο Σύρος πρόεδρος.

Ο Άσαντ επεσήμανε ότι εκατομμύρια πρόσφυγες αναγκάζονται να μένουν στις χώρες που τους φιλοξενούν “λόγω πιέσεων ή εκφοβισμού” και ότι οι χώρες αυτές τους δελεάζουν με οικονομικά κίνητρα, ενώ παράλληλα οι ίδιες επωφελούνται από διεθνή βοήθεια.

Ο Σύρος πρόεδρος κατήγγειλε ότι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους είναι μεγάλα, καθώς εναντίον της Συρίας έχουν επιβληθεί κυρώσεις και εμπάργκο από τον ΟΗΕ.

Παρά τα εμπόδια αυτή, η πλειονότητα των προσφύγων επιθυμεί να επιστρέψει στα σπίτια της, εκτίμησε ο Άσαντ, ενώ τόνισε ότι “αρνούνται να γίνουν ένας αριθμός σε πολιτικά υποκινούμενα στατιστικά στοιχεία, ή πιόνια στα χέρια καθεστώτων που στηρίζουν την τρομοκρατία ενάντια στην πατρίδα τους”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το προσφυγικό είναι ένα “τεχνητό” και “κατασκευασμένο” θέμα.

Από τους 17 εκατομμύρια κατοίκους της Συρίας, τα 5,5 εκατομμύρια ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, κυρίως στην Τουρκία, ενώ άλλα 6 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Οι Δυτικές χώρες και οι γείτονες της Συρίας, με εξαίρεση τον Λίβανο, εκτιμούν ότι οι συνθήκες δεν είναι ασφαλείς για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By