Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Συρία: «Ναι» υπό όρους για κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ

Η Δαμασκός έχει συμφωνήσει σε μια «υπό όρους» κατάπαυση πυρός στην υπό την κυριαρχία των τζιχαντιστών επαρχία Ιντλίμπ, την οποία βομβαρδίζουν από τα τέλη Απριλίου οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ και η ρωσική αεροπορία, ανέφερε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο μια στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η Συρία «δέχεται μια κατάπαυση του πυρός με έναρξη την Πέμπτη το βράδυ στην Ιντλίμπ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζεται η συμφωνία αποκλιμάκωσης (που σύναψαν το Σεπτέμβριο του 2018 Ρωσία και Τουρκία)».

Η ανακοίνωση της Δαμασκού χαιρετίστηκε αμέσως από την Μόσχα.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στο Ιντλίμπ, η οποία θα λειτουργούσε ως μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ των περιοχών που ήλεγχαν οι αντάρτες και εκείνων που ήλεγχε το συριακό καθεστώς.

Ενώ η συμφωνία μέχρι στιγμής έχει αποτρέψει μια μεγάλη επίθεση του καθεστώς, τηρείται εν μέρει, και οι τζιχαντιστές αρνούνται να αποσυρθούν.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί έπειτα από τρεις μήνες συνεχιζόμενων βομβαρδισμών από το συριακό καθεστώς και τους Ρώσους συμμάχους του ενάντια σε αυτήν την επαρχία που αποτελεί τόπος περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By