Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Συρία: Πάνω από 200 μέλη του ΟΗΕ με κορονοϊό

Περισσότερα από 200 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ στη Συρία έχουν μολυνθεί με την Covid-19! Το αποκάλυψαν γιατροί και αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Ο συντονιστής επί ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ για τη Συρία, Ιμράν Ρίζα, την περασμένη Τρίτη ανέφερε σε επιστολή του στους επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ, ότι ο Οργανισμός βρισκόταν στα τελικά στάδια εξασφάλισης μιας ιατρικής εγκατάστασης για τη θεραπεία των κρουσμάτων του κορονοϊού.

«Έχουν αναφερθεί πάνω από 200 μολύνσεις στις τάξεις του προσωπικού του ΟΗΕ, με ορισμένους από τους νοσούντες να νοσηλεύονται και τρεις να έχουν απομακρυνθεί», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Συρία στην επιστολή του η οποία διέρρευσε στο Reuters από ένα μέλος του προσωπικού που έχει μολυνθεί με το κορονοϊό.

Εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες και γιατροί αναφέρουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι σημαντικά υψηλότερος, συμπεριλαμβανομένων των εκατοντάδων εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνεργάζονται με τις δεκάδες υπηρεσίες του ΟΗΕ που επιβλέπουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας.

Ο Ρίζα δήλωσε ότι υπήρξε δεκαπλασιασμός των λοιμώξεων στη Συρία τους δύο μήνες από τότε που ενημέρωσε για τελευταία φορά το προσωπικό, αναφερόμενος σε στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δείχνουν ότι έχουν καταγραφεί 3.171 κρούσματα και 134 θάνατοι έπειτα την αναφορά του πρώτου κρούσματος στις 23 Μαρτίου.

«Η επιδημιολογική κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα έχει αλλάξει σημαντικά» δήλωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας που εδρεύουν στη Δαμασκό κρατούν επιφυλάξεις για τα επίσημα στοιχεία, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη των αρχών. Οι αρχές το αρνούνται αλλά παραδέχονται ότι τα τεστ που διεξάγονται είναι περιορισμένα.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού σε μια χώρα όπου οι υποδομές υγείας έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο και οι ιατρικές προμήθειες είναι περιορισμένες.

Ανεξάρτητοι γιατροί και εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας τονίζουν πως αρκετοί γιατροί και ιατρικό προσωπικό έχουν πεθάνει τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτόπτες μάρτυρες και εργαζόμενοι σε νεκροταφεία κάνουν λόγο για τριπλασιασμό των ταφών από τον Ιούλιο σε ένα νεκροταφείο που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By