Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές εντάσεις και καυγάδες χωρίς τέλος

Της Νίκης Ζορμπά

Τον είπαν «προσυνεδριακό διάλογο» και τον ευλόγησαν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσυνεδριακός είναι , αναμφίβολα. Διάλογος ναι, κατά μια έννοια αλλά όχι «συντροφικός».

Μπορεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να έχει το βλέμμα της στραμμένο ήδη στην Δευτέρα, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο στο ΚΙΝΑΛ με την – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ωστόσο στο ενδοσυριζαικό οικοσύστημα, το παρασκήνιο καταδεικνύει πως έχουν βγει πάλι τα μαχαίρια εν όψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου.

Ενδεικτικό το χρονικό ορόσημο , βέβαια, υπό την έννοια πως ο προγραμματισμός της πραγματοποίησης του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις 27 Φεβρουαρίου θα περάσει από την κρησάρα της πανδημίας. Είναι προφανές πως εάν οι επιδημιολογικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, τότε αυτό δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί βάσει του προγραμματισμού και θα μετακυληθεί χρονικά για παραπίσω.

Πρόσχημα

Ο λεγόμενος «προσυνεδριακός διάλογος» που διεξάγεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν τω μεταξύ, δεν είναι παρά το όχημα ή πρόσχημα κατά άλλους, να ξεκαθαριστούν οι εσωκομματικοί ΄λογαριασμοί που εκκρεμούν χρόνια τώρα , στο δρόμο για το συνέδριο. Ήδη δια αρθρογραφίας και παρεμβάσεων, στον ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται δυπ διαφορετικοί κόσμοι και στρατηγικές: Των προεδρικών και της Ομπρέλας. Ασχέτως αν και οι δυο τάσεις απεκδύονται ευθυνών και αιτιάσεων περί καλλιέργειας κλίματος εσωστρέφειας ή λογικής ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, μάλλον περί αυτού πρόκειται.

Η καχυποψία ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα δεν είναι «είδηση» πως είναι αμοιβαία αλλά σε κάθε ευκαιρία δημιουργούνται «εστίες» σοβαρού καυγά. Μόλις τις προάλλες έγινε κακός χαμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ανδρέα Ξανθό και την άρνησή του – επί της ουσίας- να εγκολπώσει τις καταγγελίες του κεντρικού ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος ενθυλάκωσε τις αιτιάσεις της ΠΟΕΔΗΝ, περί ΜΕΘ που «κρατώνται» για VIP.

Καχυποψία

Η στάση του κ. Ξανθού ( ο οποίος τελικώς εξέδωσε οργίλη ανακοίνωση διάψευσης πως δε συμμερίζεται την «γραμμή» του κόμματός του) οδήγησε το «απόστημα» να πυορροήσει. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ , ανήκων στην «Ομπρέλα» και παγίως κατά της πολιτικής λογικής Πολάκη, ήρθε αντιμέτωπος με τη μήνη όχι μόνο «προεδρικών» βουλευτών αλλά και «μικρομεσαίων» στελεχών πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλευτής που πρόσκειται στο ευρύτερο προεδρικό μπλοκ και βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε μιλώντας στο «Κ» με ιδιαίτερη ένταση πως : «Έχουν στρατηγική ήττας κάποιοι στην Ομπρέλα και δημιουργούν μονίμως παραφωνίες και προβλήματα».

Από την πλευρά των «ομπρελικών» πάντως, επίσης κορυφαίο στέλεχος της Τάσης, σχολίαζε στο «Κ» ότι πάλι οι «γνωστοί» της προεδρικής φρουράς, αντί να ασχολουνται με υπαρκτά και σοβαρά ζητήματα για τα οποία είναι έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναλώνονται σε λαικίστικες κορώνες και κυνηγούν δήθεν εσωκομματικούς εχθρούς.

Στη γραμμή αυτή grosso modo κινήθηκε -δημοσίως- με δηλώσεις του ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης παιδείας και επίσης ενταγμένος στην Τάση της «Ομπρέλας». Απερίφραστα δήλωσε στην Καθημερινή την διαφωνία του με καταγγελίες «ΜΕΘ μόνο για VIP», είπε πως το κόμμα του παρασύρεται ενίοτε από την «τηλεοπτική αντιπολίτευση» και πως οι θάνατοι δεν θα έπρεπε να αποτελούν στοιχείο αντιπολιτευτικής τακτικής.

Τι παραμένει ζητούμενο 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές και το restart στον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας; Η συνθηκολόγηση όλων με τις κεντρικές επιδιώξεις και τη φυσιογνωμία του κόμματος. Τούτο, όχι μονο δεν έχει επιτευχθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά αντιθέτως, όσο εγγύτερα πλησιάζει το συνέδριο, τόσο οι «λάμες» των εσωκομματικών μαχαιριών θα λάμπουν, για την επικράτηση της γραμμής: «Ριζοσπαστική αριστερά» χωρίς «αρχηγοκεντρικό κόμμα» ή της «κεντρώα» γραμμή με ενσωμάτωση και σοσιαλδημοκρατικών προταγμάτων;

Τα προς επίλυση θέματα δεν είναι όλα πολιτικά καίτοι έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Είναι απολύτως πολιτική η διαφωνία για το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ: Λαϊκό Vs λαικίστικο μεν αλλά οι κόντρες έχουν αναμφίβολα και προσωπικά χαρακτηριστικά. Λογικό υπό μια έννοια αφού οι πρεσβευτές των δύο γραμμών έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και πολιτική αισθητική ( Τσακαλώτος – Παππάς, φερ ειπείν).

Πρέσινγκ Τσίπρα στο «νέο» ΚΙΝΑΛ

Στα εσωκομματικά «δράματα» (διαρκείας) που εκτυλίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αντιδρά περιπτωσιολογικά. Ήτοι, δεν εγκρίνει α priori εν είδει λευκής επιταγής τον τρόπο που κινούνται οι του προεδρικού μπλοκ ( αντιθέτως σε ουκ ολίγες περιπτώσεις τους έχει «αδειάσει») αλλά εκνευρίζεται και με την εικόνα «βαβέλ» που δίνει το κόμμα όταν παίρνουν αποστάσεις δημόσια στελέχη του κόμματος από την κεντρική «γραμμή» ( Όπως έγινε πρόσφατα με τον Ανδρέα Ξανθό).

Από κει και πέρα, ο ίδιος συνεχίζει να κινείται σε στρατηγική εξωστρέφειας: «Σαρώνει» την Περιφέρεια με εβδομαδιαίες περιοδείες και ομιλίες σφυροκοπώντας την Κυβέρνηση ενώ «καταγράφει» σύμφωνα με συνομιλητές του σφοδρή δυσαρέσκεια των Πολιτών σε βάρος της Κυβέρνησης.

Οι εκλογές της Κυριακής στο ΚΙΝΑΛ, δεν ξεκαθαρίζουν μόνο το τοπίο για το ποιος θα ηγηθεί τελικά του όμορου στον ΣΥΡΙΖΑ κόμματος αλλά «λύνουν» και τα χέρια εφεξής στον Αλέξη Τσίπρα για να στείλει «σινιάλα» που δεν μπορούσε όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η εσωκομματική διαδικασία στο Κίνημα Αλλαγής.

Ήδη ο κ. Τσίπρας, τρεις μέρες πριν από τις κάλπες του β γύρου, «έδειξε» το πώς σκοπεύει να κινηθεί απέναντι στον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ: Με πρέσινγκ να πάρει «θέση» για το εάν θα συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Ν.Δ. Επιθετικά μάλιστα, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε μέσω Ιωαννίνων στο ΚΙΝΑΛ πως αν θέλει να ανήκει στην «δημοκρατική παράταξη», τότε θα πρέπει αυτομάτως να πάρει αποστάσεις «από τη δεξιά».

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως εκκρεμούν ακόμη τα «ραντεβού» του Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», ως έχει πει ο ίδιος , προκειμένου να εξαιρέσει τον Κ. Βελόπουλο από το προκλητήριο.

Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

By