Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση «έχει» τους 151 βουλευτές για κάθε ψηφοφορία

Σιγουριά στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Δεν ανησυχούν για Καμμένο, «πετούν το γάντι» στη ΝΔ για πρόταση δυσπιστίας

Την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, προκειμένου να περάσει από τη Βουλή όχι μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και κάθε άλλο κρίσιμο νομοσχέδιο, εξέφρασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου παραμένει η λήξη της τετραετίας. Το ενδεχόμενο να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης παραμένει, πάντως, ανοιχτό, αν και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αυτή θα επιβεβαιωθεί, εάν και όταν υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας η Νέα Δημοκρατία.

«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» λένε από την Κουμουνδούρου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. «Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια… Η υποκρισία στο μεγαλείο της» αναφέρεται, σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου εξηγούν ότι η θετική ψήφος σε επιμέρους νομοσχέδια και, κυρίως, στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα ερμηνευθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την στάση του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Αναφορικά με τη στάση των ΑΝΕΛ και, κυρίως, του Πάνου Καμμένου, οι κομματικές πηγές ανέφεραν ότι τελούν εν αναμονή των αποφάσεών τους, καθώς οι εσωκομματικές διαδικασίες στον «μικρό» κυβερνητικό εταίρο είναι προγραμματισμένες για την προσεχή Τετάρτη, όταν και θα συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα τελευταία 24ωρα δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, ενώ, αναφορικά με επικείμενο ραντεβού των δύο, υπογράμμιζαν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρίσκεται εκτός Αθηνών μέχρι και την Τρίτη

By