Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τρεις «δεξαμενές» του Τσίπρα για να γλιτώσει την κατάρρευση…

Πνιγμένοι στη βαριά ήττα, πιάνονται από τα μαλλιά τους στο Μαξίμου, φοβούμενοι ραγδαία αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ τις αμέσως ημέρες.

Το πλέον απογοητευτικό για τα στελέχη του κόμματος είναι οι αρχικές αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα, που δείχνει να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος, αλλά και να μην έχει καμία σοβαρή διάθεση αυτοκριτικής!

Σε μαζώξεις που έγιναν αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής και την ομιλία του κ. Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας, κομματικοί παράγοντες εξέφραζαν την απορία τους για το νόημα της σύσκεψης και κυρίως για τα όσα είπε (ή δεν είπε) ο πρωθυπουργός.

Το καμπανάκι που χτυπούν ή η κραυγή αγωνίας που βγάζουν όλο και περισσότεροι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι, εάν δεν υπάρξει γρήγορα μία συντεταγμένη αντίδραση και δεν χαραχθεί μία αποτελεσματική στρατηγική (όχι σαν αυτή των ευρωεκλογών), το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει με διαλυτικά φαινόμενα και τάσεις φυγής και εγκατάλειψης από σημαντικά τμήματα της εκλογικής του βάσης.

Υπάρχει δηλαδή ο φόβος ότι η ήττα θα πυροδοτήσει φυγόκεντρες τάσεις και όχι επιστροφής ψηφοφόρων.

Ο στενός πυρήνας πέριξ του πρωθυπουργού, αλλά και έμπειρα στελέχη προσπαθούν να πείσουν για την ύπαρξη τριών «δεξαμενών» ψηφοφόρων, προς τις οποίες μπορεί να στοχεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έχει κέρδη στο δρόμο προς τις κάλπες, ώστε να αποφύγει αυτή την κατάρρευση και να διατηρηθεί σε υψηλά ποσοστά, χωρίς να αμφισβητείται ο κυρίαρχος ρόλος του στο αντιπολιτευτικό πεδίο της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, οι τρεις «δεξαμενές» είναι οι εξής:

Πρώτη, η αποχή: το Μαξίμου εκτιμά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μίλησε για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξαν να μην πάνε στις κάλπες, από χαλαρή διάθεση λόγω ευρωεκλογών και επειδή δεν κρινόταν ευθέως η διακυβέρνηση της χώρας.

Πιστεύουν από την κυβέρνηση ότι τώρα οι περισσότεροι εξ αυτών θα αντιληφθούν την κρισιμότητα της εθνικής αναμέτρησης και θα σπεύσουν.

Υπολογίζουν ότι ψηφοφόροι που αριθμούν σε δύο με τρεις ποσοστιαίες ομάδες είναι πρόσφοροι να ακούσουν αυτό το προσκλητήριο.

Δεύτερη δεξαμενή: οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων, που έγραψαν απελπιστικά ποσοστά στις ευρωεκλογές και αντιμετωπίζουν πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι το κομμάτι των ψηφοφόρων που πήγε σε αριστερούς ή κεντρώους σχηματισμούς, είναι πιθανό να προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω αντιδεξιών αντανακλαστικών.

Δεν πρόκειται ωστόσο για μία εύκολη διαδικασία, γιατί παραμένει πάντα το χάσμα ανάμεσα στους ψηφοφόρους αυτούς και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυτή την τετραετία (συνεργασία με Καμμένο, εφαρμογή μνημονίου κλπ).

Τρίτη δεξαμενή είναι το ΚΙΝΑΛ, ή έτσι νομίζει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ήδη άρχισε την πίεση προς τους ψηφοφόρους που έδωσαν το 7,5% στην Φώφη Γεννηματά την περασμένη Κυριακή. Το ερώτημα βεβαίως είναι γιατί αυτή την ώρα να προτιμήσει κάποιος ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς δεν «τσίμπησε» στο αντιμητσοτακικό κάλεσμα, που του απηύθυνε ο κ. Τσίπρας την περασμένη Κυριακή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By