Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Σύζυγος Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το 1 από τα 3 μέλη του εποπτικού συμβουλίου

Η κυβέρνηση πρότεινε για το συμβούλιο αποκρατικοποιήσεων σύζυγο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

tsakalotos-euklidis-2

Ποιά θα είναι τα τρία ελληνικά μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου που θα κάνει τις ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα βασικό θέμα τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο των δανειστών.

Υπενθυμίζεται ότι το Εποπτικό Συμβούλιο είναι πενταμελές (τρεις Έλληνες, δυο ξένοι) και λειτουργεί με αμοιβαίο δικαίωμα βέτο. Στην κυβέρνηση σβήνουν και γράφουν ξανά προτεινόμενους καθώς πρέπει να έχει επιτευχθεί οπωσδήποτε συμφωνία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, πρώην συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ την εποχή που η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, παραμένει εκ των βασικών υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής. Αλλά για να κλειδώσει το όνομά του, όπως και του άλλου μέλους που δικαιούνται να ορίσουν οι θεσμοί, θα πρέπει να δεχθούν και τα προτεινόμενα από την ελληνική κυβέρνηση πρόσωπα. Οσο θα παραμένει η διαφωνία, Εποπτικό Συμβούλιο δεν θα υπάρχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβερνητική πρόταση για τα τρία ελληνικά μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου στο υπερταμείο που θα ασχοληθεί με την πώληση της δημόσιας περιουσίας υπήρχε και σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της Β” Αθήνας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κουαρτέτο των δανειστών απέρριψε τις προτάσεις Τσακαλώτου προβάλλοντας λόγους τόσο ουσίας, (σύγκρουση συμφερόντων), όσο και τυπικούς (ασυμβίβαστο).
Σύμφωνα με τα Νέα, η ελληνική πλευρά πρότεινε για τη θέση των τριών Ελλήνων του Εποπτικού Συμβουλίου ένα στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας, ένα καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την σύζυγο ενός βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας σημειωθεί ότι η αξιοποίηση μέσω αυτού της δημόσιας περιουσίας της χώρας και τα προσδοκώμενα έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας αποτελούν την εγγύηση (collateral) για τα 86 δισ. ευρώ του δανείου που συμφώνησε η χώρα τον Αύγουστο του 2015 με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.