Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Tι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

 Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, το Πρόγραμμα αναμένεται να προβλέπει αύξηση εσόδων, χωρίς όμως αύξηση φόρων, ώστε τελικά να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016

vouli-dispistia

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη που θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015- 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως αργά το απόγευμα χθες, το οικονομικό επιτελείο ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής της τρόικας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου. Παράλληλα, αύριο, αναμένεται να υπάρξει, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τον Φίλιππο Σαχινίδη και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του Προγράμματος.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα προβλέπει γενικότερο πάγωμα δαπανών, στα επίπεδα του 2013 έως και το 2018. Όμως, ειδικά για το Δημόσιο, θα προβλέπεται και νέα περικοπή δαπανών, άνω του 1 δισ. ευρώ, με έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης. Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, το Πρόγραμμα αναμένεται να προβλέπει αύξηση εσόδων, χωρίς όμως αύξηση φόρων, ώστε τελικά να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι είναι δύσκολη, για τα δεδομένα της ευρωζώνης, η επίτευξη πλεονάσματος παρόμοιου μεγέθους, προσθέτοντας ότι σχεδόν όλα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 -με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%-, ενώ ο ρυθμός ανόδου θα επιταχυνθεί στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει δηλώσει ότι το βάρος της οικονομικής πολιτικής δίδεται πλέον στην ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την τρέχουσα εβδομάδα, με αρχικό στόχο να ψηφιστεί έως την προσεχή Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία ο κ. Στουρνάρας θα θέσει στη συνεδρίαση του Eurogroup το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By