Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Οι κόκκινες γραμμές, το κενό και η τρόικα

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, το δημοσιονομικό κενό

stournaras

Συνεχίζονται σήμερα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, μετά τη διακοπή για το πρόσφατο Eurogroup.

Η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξετάστηκε χθες σε πολύωρη ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί παραμένουν και η όποια διαφορά υπάρχει με την τρόικα θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί, από διαρθρωτικές αλλαγές.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει έγκαιρα λύση. Επεσήμανε πως δεν υπάρχει ανοιχτό θέμα, όσον αφορά τα εργασιακά, και πως μέρος του δημοσιονομικού κενού θα καλυφθεί από παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου. Πάντως ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει άμεσα λύση.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τις αλλαγές που προωθεί στο Ασφαλιστικό και με τις οποίες εκτιμά πως θα μπορέσει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 600 εκ ευρώ. Σε δήλωσή του μάλιστα έκανε λόγο για «νοικοκύρεμα του Ασφαλιστικού», δηλώνοντας αισιόδοξος πως τελικά θα βρεθεί λύση.

«Με το οργανωτικό νοικοκύρεμα που επιχειρούμε το τελευταίο διάστημα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικά ποσά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αυτή την πολύ κρίσιμη διαβούλευση. Και πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Βρούτσης.

Οσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ισχύουν και πως οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται. «Όλη η συζήτηση από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται για τα μεγάλα δάνεια και τα μεγάλα «ψάρια». Αυτή είναι η κατεύθυνση μας. Είναι ξεκάθαρο» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By