Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tο Ισραήλ περνά σε κυρώσεις εναντίον των Παλαιστινίων

Οι υπουργοί της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβαν σήμερα οδηγία να περιορίσουν τις επαφές με τους παλαιστίνιους ομολόγους τους

netanyahu

Το Ισραήλ, το οποίο επικρίνεται από τους αμερικανούς συμμάχους του για το μπλοκάρισμα της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντέδρασε κατηγορώντας γι” αυτό τους Παλαιστίνιους, σε βάρος των οποίων άρχισε να επιβάλλει κυρώσεις.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβαν σήμερα οδηγία να περιορίσουν τις επαφές με τους παλαιστίνιους ομολόγους τους, με εξαίρεση αυτές που αφορούν την ασφάλεια και τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ισραηλινή κυβερνητική πηγή.

«Σε απάντηση στις παλαιστινιακές παραβιάσεις υποσχέσεων που είχαν δοθεί στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ζητήθηκε από τους υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης να απόσχουν από συναντήσεις με τους παλαιστίνιους ομολόγους τους», διευκρίνισε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομασθεί, υπαινισσόμενη την υποβολή αιτήσεων ένταξης της Παλαιστίνης σε 15 διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.

Ο παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας Άχμαντ Μαζνταλάνι υποβάθμισε πάντως την εμβέλεια της ισραηλινής απόφασης, υπογραμμίζοντας πως «το 90% των καθημερινών υποθέσεων αντιμετωπίζονται μαζί με την ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση».

«Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν συναντήσεις οργανωμένες ανάμεσα σε παλαιστίνιους και ισραηλινούς υπουργούς, μόνο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών», δήλωσε ο Μαζνταλάνι.

Μια παλαιστινιακή κυβερνητική πηγή δήλωσε πως μπορεί να πρόκειται για την αρχή ενός παγώματος της μεταβίβασης των φόρων που συγκεντρώνονται από το Ισραήλ για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, διότι το κύριο μέρος των συναντήσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών αφορά τους φόρους αυτούς που χρησιμεύουν για την καταβολή των μισθών των παλαιστίνιων δημόσιων υπαλλήλων.

Βάσει μιας συμφωνίας που συνήφθη τον Ιούλιο υπό την αιγίδα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Ισραήλ δεσμευόταν να απελευθερώσει σε τέσσερις φάσεις 104 Παλαιστίνιους που είναι κρατούμενοι από την εποχή πριν από τις συμφωνίες του Όσλο, το 1993. Ως αντάλλαγμα, οι Παλαιστίνιοι είχαν συναινέσει να αναστείλουν οποιοδήποτε διάβημα ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς ως το τέλος των συνομιλιών, στις 29 Απριλίου.

Όμως το Ισραήλ αρνήθηκε στις 29 Μαρτίου να απελευθερώσει, όπως προβλεπόταν, μια τέταρτη και τελευταία ομάδα κρατουμένων, και ζητεί πλέον να παραταθούν οι συνομιλίες πέραν της 29ης Απριλίου.

Ο παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απάντησε υπογράφοντας την 1η Απριλίου αιτήματα ένταξης της Παλαιστίνης σε 15 διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, εκτιμώντας ότι οι νέες απαιτήσεις του Ισραήλ για την απελευθέρωση των κρατουμένων τον αποδεσμεύουν.

Ο Κέρι επέκρινε χθες, Τρίτη, τα δύο μέρη για τις πρόσφατες αποφάσεις τους «οι οποίες δεν συμβάλλουν» στη συνέχιση του διαλόγου, αλλά καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον του Ισραήλ.

«Δυστυχώς, οι (παλαιστίνιοι) κρατούμενοι δεν απελευθερώθηκαν το Σάββατο (29 Μαρτίου), όταν έπρεπε να απελευθερωθούν», δήλωσε ο Κέρι ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, εκφράζοντας τη λύπη του γι” αυτό.

«Μετά πέρασαν μια μέρα, δύο μέρες, τρεις μέρες και το απόγευμα, όταν (οι Ισραηλινοί) μπορούσαν ίσως να το κάνουν, ανακοινώθηκε η κατασκευή στην Ιερουσαλήμ 700 κατοικιών εποίκων και ιδού πού βρισκόμαστε», δήλωσε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή σ” αυτή την αμερικανική κατηγορία, αλλά οι ελάχιστοι υπουργοί που μίλησαν επέρριψαν στους Παλαιστινίους την ευθύνη για την κρίση.

«Άκουσα ότι το Ισραήλ έκανε να καταρρεύσει η ειρηνευτική διαδικασία με το πρόγραμμα κατασκευών του», ειρωνεύθηκε ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ, αρχηγός του εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος «Εβραϊκή Εστία».

«Εδώ και χρόνια, οι Παλαιστίνιοι είναι αυτοί που επιχειρούν, με τις εκρήξεις τους, να μας εμποδίσουν να ζήσουμε στην αιώνια πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού και το Ισραήλ δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη για τις κατασκευές του στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε ο Μπένετ, αναφερόμενες στις 700 μονάδες που πρόκειται να οικοδομηθούν στον οικισμό του Γκίλο.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, από την πλευρά του, συμμετέχει σήμερα στο Κάιρο σε μια σύνοδο των αράβων υπουργών Εξωτερικών αφιερωμένη στην κρίση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Νετανιάχου είχε απειλήσει την Κυριακή να λάβει «μονομερή μέτρα» ως αντίποινα για τα διαβήματα του Αμπάς.
Παρά τις ανταλλαγές κατηγοριών, οι υπό αμερικανική μεσολάβηση συναντήσεις ανάμεσα σε ισραηλινούς και παλαιστίνιους διαπραγματευτές πρόκειται να επαναληφθούν μετά το τέλος της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου.

By