Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Τ. Κορωνάκης: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα κάνουμε όλα

Την ανάγκη να γίνουν πλέον βήματα και από την άλλη πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, υπογράμμισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

koronakis

Ο Τάσος Κορωνάκης μιλώντας το πρωί στον 9,84. τόνισε για τις διαπραγματεύσεις ότι έχει καλυφθεί πλέον μια μεγάλη απόσταση και υπάρχει ευρύ κοινό έδαφος.

Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, πως για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για συγκεκριμένα θέματα, ευθύνεται η αδιαλλαξία των πιο φανατικών της λιτότητας.

«Υπάρχουν ζητήματα που για εμάς αποτελούν απόλυτο όριο, όπως διαπίστωσε χθες και η Κεντρική Επιτροπή. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός εμείς όσες παραχωρήσεις ήταν να κάνουμε από την πλευρά μας τις έχουμε κάνει, χρειάζονται βήματα και από την άλλη πλευρά», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής και την Πολιτική Απόφαση ο κ. Κορωνάκης δήλωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ιστορική ευθύνη και όλοι το καταλάβαιναν στην Κ.Ε.».

Είπε ακόμη ότι «δεν κατατέθηκε αντιπαραθετικό κείμενο από την «Αριστερή Πλατφόρμα», αλλά προσθήκη στο κείμενο της απόφασης. Επί του τελικού κειμένου της απόφασης ψήφισε η μεγάλη πλειοψηφία της ΚΕ και ήταν αποδεκτό ως βάση από τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των μελών».

Ανέφερε δε στο σημείο αυτό ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να φέρει μια συμφωνία που δεν θα περνάει από το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν θα την υπογράψει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

«Η συμφωνία που θα έρθει θα είναι εντός των ορίων που έχουμε λάβει με τη λαϊκή εντολή και εντός των ορίων που περιγράφουμε στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Μια τέτοια συμφωνία θα συζητηθεί από τα όργανα του κόμματος και την κοινοβουλευτική ομάδα, θα εγκριθεί από τα όργανα του κόμματος και θα ψηφιστεί στη Βουλή», τόνισε.

Για τη δόση στο ΔΝΤ ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένοι.

«Η ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύεται ως παίχτης του πόκερ μπλοφάροντας. Έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις και τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους. Έχουμε αποπληρώσει σήμερα όλες μας τις υποχρεώσεις ενώ η χρηματοδότηση της οικονομίας έχει σταματήσει από πέρσι τον Αύγουστο», είπε ο κ. Κορωνάκης και πρόσθεσε:

«Οι δανειστές γνωρίζουν, ότι η χώρα δεν έχει χρήματα για να πληρώσει υποχρεώσεις βάζοντας σε κίνδυνο μισθούς και συντάξεις. Γι” αυτό λέμε, ότι όλοι οφείλουν να δουλέψουν σήμερα κάνοντας βήματα προόδου για να καταλήξουμε σε συμφωνία, που δεν θα αντιμετωπίζει απλά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τον επόμενο μήνα ή για τους δύο επόμενους μήνες, αλλά θα είναι μια συμφωνία – λύση δίνοντας χώρο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της εξασφαλίζοντας την χρηματοδοτική ρευστότητα και βάζοντας στην κουβέντα πια και το ζήτημα του χρέους».

«Εμείς κάνουμε μια σειρά από παραχωρήσεις και αυτές να αποτελούν κοινό όρο και για την αναδιάρθρωση του χρέους και για ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα που χρειάζεται η χώρα για να μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιό της για την παραγωγική ανασυγκρότηση».

«Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα κάνουμε όλα. Αν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία της πιστωτικής ασφυξίας και τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο, να μην έχει κανένας αμφιβολία, ότι για εμάς η πληρωμή των μισθών και των συντάξεων είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων στους δανειστές. Εδώ υπάρχει ένα ωμός εκβιασμός από την πλευρά των δανειστών που μας καλούν να πληρώσουμε την στιγμή που δεν επιστρέφουν χρήματα που ανήκουν στη χώρα».

(Visited 1 times, 1 visits today)