Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα 3 συν 1 πορίσματα για την Ελλάδα που θα κρίνουν χρέος και αγορές

Της Δήμητρας Καδδά

Η σκόνη που «σηκώνει» το μέρισμα και πιθανές άλλες παροχές που δρομολογεί η κυβέρνηση μέσα από το υπερπλεόνασμα του 2018 καλύπτει τη διαπραγμάτευση που έχει ήδη αρχίσει (ατύπως) για τη 2η αξιολόγηση.

Η κάθοδος του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, απέδειξε ότι η διαδικασία εποπτείας είναι συνεχής, όπως και οι επαφές που φέρεται να έγιναν στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup που επικεντρώθηκε στα μεγάλα μέτωπα της Ευρώπης.

Ο λόγος είναι ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Οι θεσμοί της ΕΕ και του ΔΝΤ δρομολογούν για τα τέλη Φεβρουαρίου την ανακοίνωση 3 συνολικά εκθέσεων/πορισμάτων για την Ελλάδα:

-Της 2ης έκθεσης για τη μεταμνημονιακή Ενισχυμένη Εποπτεία της Κομισιόν (που θα κοινοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου).

-Του country report για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, αλλά και

-Της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (με τις δικές του συστάσεις ως επιτηρητή, οι οποίες έχουν ειδική σημασία για τις αγορές).

Επιπλέον, η Επιτροπή ετοιμάζει και μία ακόμη έκθεση για την Ελλάδα αναφορικά με τον μηχανισμό επαγρύπνησης για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Η εκκίνηση έγινε την προηγούμενη Τρίτη κατά τη σύνοδο του Ecofin και στην Ελλάδα (πέρα από το χρέος και την υψηλή ανεργία), το κέντρο βάρους θα δοθεί στο πολύ μεγάλο άνοιγμα της διεθνούς επενδυτικής θέσης της χώρας αλλά και στη συνεχή απώλεια μεριδίων στο παγκόσμιο εμπόριο παρά τις μεταρρυθμίσεις των μνημονίων…

Πολιτικές αποφάσεις στις 11/3 – Προθεσμία ετοιμότητας στο τέλος Ιανουαρίου
Οι πολιτικές αποφάσεις σχεδιάζεται να ληφθούν στις 11 Μαρτίου και στην τότε συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει το αν η πρόοδος είναι επαρκής και έτσι μπορούν να ενεργοποιηθούν οι παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα.

Ο λόγος για μία κίνηση που δεν έχει σχέση μόνο με τα διαθέσιμα της χώρας αλλά και με τις αγορές στης οποίες επιθυμεί να επιστρέψει η Ελλάδα.

Ωστόσο, το τέλος χρόνου είναι πολύ πιο κοντά. Η προθεσμία για να είναι όλα έτοιμα λήγει στο τέλος Ιανουαρίου.

Έως τότε θα πρέπει να έχουν κλείσει οριστικά τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, τα οποία παραμένουν σχεδόν στο σύνολό τους σε εκκρεμότητα και συνδέονται με τις εν λόγω παρεμβάσεις στο χρέος (επιτόκιο 2ου δανείου και επιστροφή κερδών ομολόγων). Μάλιστα για τις 21/1 έχει προγραμματιστεί η επίσημη κάθοδος των επικεφαλής στην Αθήνα.

Πάντως, μία ακόμη ευκαιρία για διαβουλεύσεις θα υπάρχει στη Νέα Υόρκη για την οποία αναχωρεί το Σάββατο το οικονομικό επιτελείο των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη. Τη Δευτέρα θα είναι ομιλητές, όπως και οι κ.κ. Κοστέλο και Ντρούντι (ΕΚΤ), σε επενδυτικό συνέδριο παρουσία πολλών άλλων μελών της κυβέρνησης, τραπεζιτών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Η κυβέρνηση φέρεται να δεσμεύθηκε στους θεσμούς ότι θα επιταχύνει το έργο ώστε να τελειώνουν όλα έως το τέλος Ιανουαρίου. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τους δανειστές είναι ότι πέρα από το «στενό» οικονομικό επιτελείο, οι εκκρεμότητες συνδέονται με όλο το κυβερνητικό σχήμα, αλλά και με το λεγόμενο «ευρύ» δημόσιο.

Και έχει αποδειχθεί ότι οι ρυθμοί δεν είναι το ίδιο… εντατικοί παντού.

Αντιθέτως, η «κοιλιά» είναι ήδη εμφανής σε πολλά πεδία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ενταθεί το πρόβλημα λόγω των εκλογών.

Επίσης, κατά την παρουσία του στην Αθήνα, ο Ντέκλαν Κοστέλο, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε δεσμεύσεις από την κυβέρνηση ότι θα περιορίσει/τιθασεύσει την παροχολογία των τελευταίων ημερών του 2018. Και τούτο καθώς τα μηνύματα των προηγούμενων ημερών που είχαν φτάσει «έξω», έκαναν λόγο για μία επανάληψη του «σκηνικού» του 2017.

Δηλαδή για δεκάδες αιτήματα παροχών και «επιδόματα» προερχόμενα από την δεξαμενή των ψηφοφόρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πάντως, αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν να δρομολογηθεί ως «αντάλλαγμα» για την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αυτά τα πολλά αιτήματα η έγκριση από τους δανειστές της διανομής επιδόματος θέρμανσης το 2018 (ο ΥΠΟΙΚ είχε εδώ και μήνες πάρει εντολή από το Μαξίμου να διερευνήσει τα περιθώρια που υπάρχουν).

Έως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει λήξει κάθε εκκρεμότητα κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις (καθώς είναι το πιο σημαντικό μέτωπο για το Eurogroup και ειδικά για τον Γερμανικό άξονα).

Αλλά και στα κρατικά φέσια προς ιδιώτες θα πρέπει να υπάρξει μετρήσιμη πρόοδος, καθώς πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν δημιουργούνται νέα και ότι υπάρχει συγκεκριμένη καθαρή απομείωσή τους.

Πρόοδος πρέπει να υπάρξει και στο θέμα της στελέχωσης του δημοσίου που παραπαίει ειδικά στο σκέλος τοποθέτησης των Γενικών Γραμματέων (προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί σχεδόν κανείς).

Δύσκολη θεωρείται και η συμφωνία για τον κατώτατο μισθό που έχει επίσης ως ορόσημο το τέλος Ιανουαρίου.

Επίσης, από τώρα πρέπει να αρχίσει το έργο για την ολοκλήρωση του εφαρμοστικού πλαισίου αναφορικά με την ταχύτερη αδειοδότηση (οι σχετικές διατάξεις έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο), αλλά και κινήσεις απαιτούνται στο πεδίο της στελέχωσης της ΑΑΔΕ και της συγκράτησης των δαπανών υγείας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By