Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της συνάντησης Μακρόν – Ερντογάν

Το Παρίσι είναι η πρώτη μεγάλη πρωτεύουσα που επισκέπτεται ο Τούρκος πρόεδρος μετά το πραξικόπημα του 2016 – «Επιχειρεί προσπάθεια επανσύνδεσης με την Ευρώπη», επισημαίνουν σχολιαστές

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων υποδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Παρίσι είναι η πρώτη μεγάλη πρωτεύουσα, εξαιρουμένων των Βρυξελλών, που επισκέπτεται ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Το θέμα των δικαιωμάτων θα συζητηθεί ανοιχτά», δηλώνει ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.
Γάλλοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο κ.Ερντογάν «είναι όλο και πιο απομονωμένος διπλωματικά, ο κ. Ερντογάν επιχειρεί με την επίσκεψή μια προσπάθεια επανασύνδεσης με την Ευρώπη.

Πρόκειται παράλληλα και για μια προσπάθεια υπενθύμισης στους «28» του πόσο απαραίτητος εταίρος είναι η Τουρκία για την Ε.Ε. σε δύο βασικούς τομείς: τη μετανάστευση και τη διαχείριση περιφερειακών κρίσεων.

Στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ των δυο ηγετών θα βρεθεί η κατάσταση στη Συρία και οι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ενώ, από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα συζητήσει στο Παρίσι την αμυντική συνεργασία με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Γαλλία, τονίζοντας το «σημαντικό» βήμα που έκανε η Τουρκία υπογράφοντας συμφωνία με τη γαλλο-ιταλική αμυντική κοινοπραξία EUROSAM.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε δήλωση προθέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία για συνεργασία σε κοινά αμυντικά προγράμματα . Τότε πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν τότε πως διερευνάται ένα σύστημα πυραύλων βασισμένο σε μοντέλο της γαλλο ιταλικής κοινοπραξίας

Τα ερωτήματα του Γαλλικού Τύπου

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης εδώ και μέρες αναρωτιούνται αν και με ποιον τρόπο θα θέσει ο Γάλλος πρόεδρος ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Ταγίπ Ερντιγάν. Ειδικώς καθώς ο πρόεδρος έχει πολλάκις δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να προκαλεί την Τουρκία “για την κατάσταση των δημοσιογράφων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές » και ότι «το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συζητηθεί ανοιχτά» με τον Τούρκο ομόλογό του .

«Θα το κάνω , είπε προχθές στην πρώτη για το 2018 συνάντηση του με τους δημοσιογράφους, με σεβασμό και ταυτόχρονα με το μέλημα υπεράσπισης των αξιών μας και των συμφερόντων μας»

Πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν να διαπιστώσουν εάν πράγματι θα τηρήσει το λόγο του κατά τη διάρκεια του γεύματος ή κατά τη συζήτηση περί αμυντικής συνεργασίας που προτίθεται να ζητήσει ο κ. Ερντογάν.

Από νωρίς το πρωί οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα οργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από την τουρκική πρεσβεία, κρατώντας τις φωτογραφίες των Τούρκων δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By