Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Τα δεδομένα από την υποψηφιότητα Καμίνη και τα σενάρια για δεύτερο πόλο στην κεντροαριστερά

Στο κυβερνών κόμμα ευελπιστούν ότι οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς θα πέσουν και πάλι στο κενό, ενώ αποφεύγουν να τοποθετηθούν για τα έμμεσα ανοίγματα

Στις κινήσεις που κάνει ο Γιώργος Καμίνης για να μπει δυναμικά στη διεκδίκηση της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και τα δεδομένα που αυτή η ενεργοποίηση του δημάρχου Αθηναίων διαμορφώνει στο χώρο της κεντροαριστεράς στρέφουν όλοι το ενδιαφέρον τους, ακόμη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με ενδιαφέρον.

Στο κυβερνών κόμμα ευελπιστούν ότι οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς θα πέσουν και πάλι στο κενό, ενώ αποφεύγουν να τοποθετηθούν για τα έμμεσα ανοίγματα, όπως αυτό που επιχείρησε ο Κώστας Λαλιώτης δια του τελευταίου του άρθρου, που ερμηνεύτηκε ως μονομέτωπος αγώνας κατά της ΝΔ και κλείσιμο του ματιού στο κυβερνών κόμμα.

Η εμφάνιση του κ. Καμίνη έγινε κατ’ αρχήν δεκτή με θετικό τρόπο στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μετά την θερμή τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο δήμαρχος Αθήνας με την Φώφη Γεννηματά το απόγευμα της Κυριακής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε (με δήλωσή της στα ΝΕΑ) «καλοδεχούμενη» την διαφαινόμενη υποψηφιότητα του κ. Καμίνη.

Αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την ηγεσία περιμένουν να δουν τις αντιδράσεις της εκλογικής και παραταξιακής βάσης της κεντροαριστεράς για να καθορίσουν τις κινήσεις τους.

Ο Γιάννης Ραγκούσης για παράδειγμα, δήλωσε ότι «ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα πάρει ο καθένας μας και της επιλογής που θα κάνουμε στην κάλπη, η ενδεχόμενη συμπόρευση του Γιώργου Καμίνη μαζί με όλους εμάς που ξεκινήσαμε εδώ κι ένα μήνα αυτήν την προσπάθεια αντικειμενικά αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της ορθότητας που έχουν οι εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο».

Όπως και να έχει πάντως, δεν είναι ακόμα απολύτως καθαρό εάν η υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων είναι οριστική ή πρόκειται για τη διερεύνηση του τοπίου, καθώς ο κ. Καμίνης έχει θέσει, σύμφωνα με συνεργάτες του, κάποιες προϋποθέσεις. Εάν δηλαδή είναι δεδομένη η κατάθεση της υποψηφιότητας και η παραμονή του στην κούρσα μέχρι τέλους, ή απλώς πρόκειται για εκδήλωση ενδιαφέροντος και ανάλογα με την ανταπόκριση που θα έχει η κίνησή του αυτή, θα επιλέξει σε επόμενη φάση εάν θα βρεθεί τελικά στη μάχη της ηγεσίας της νέας παράταξης.

Υπάρχουν άλλωστε πολλοί που θεωρούν ότι ο κ. Καμίνης επέλεξε να συμμετάσχει κατ’ αρχήν στην όλη υπόθεση της κεντροαριστεράς, επειδή αναζητά το επόμενο βήμα στην πολιτική του καριέρα, αφού η επανεκλογή του στη δημαρχία της Αθήνας μοιάζει με απίθανο σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση όμως συμμετέχει πλέον στις διαδικασίες, δίδοντας νέο ενδιαφέρον στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Τόσο για όσους είναι ήδη μέσα, αφού τυχόν υποψηφιότητά του, θα αναγκάσει άλλους ενδιαφερόμενους για την ηγεσία να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους, όσο και για κείνους που είναι εκτός.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ερμηνεία της κίνησης του κ. Καμίνη ως προς τη στάση των λεγόμενων «μεταρρυθμιστικών», «κεντρώων» ή και «εκσυγχρονιστικών» δυνάμεων, που αυτή την ώρα δεν νιώθουν να εκφράζονται από τις διαδικασίες της ΔΗΣΥ και του ΠΑΣΟΚ και συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πόλου στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προ ημερών η Άννα Διαμαντοπούλου είχε μιλήσει για πολιτική σύμπτωση της Ώρας Αποφάσεων, της οποίας ηγείται με τον Γιώργο Φλωρίδη, του Ποταμιού και ενδεχομένως του Βαγγέλη Βενιζέλου, για τον οποίο εκτιμά ότι νιώθει άβολα στο πολιτικό πλαίσιο που κινείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στο βαθμό που ο κ. Καμίνης αναφέρεται στο ευρύτερο «σημιτικό» χώρο και κυρίως στην ικανότητά του να εκφράσει μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που κινούνται οριακά μέσα ή έξω από τη ΔΗΣΥ αυτή την ώρα, η υποψηφιότητά του είναι δυνατόν να επηρεάσει τις διεργασίες για τη συγκρότηση νέου κόμματος. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ο δήμαρχος Αθήνας ενημέρωσε τηλεφωνικά για τις προθέσεις του και τον Σταύρο Θεοδωράκη, φανερώνοντας ότι αποσκοπεί και στη συμμετοχή του Ποταμιού στο εγχείρημα που κάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Σημειωτέον ότι το Ποτάμι αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις αρχές Σεπτεμβρίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By