Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα αιτήματα των κατοίκων Σκουριών για την εξόρυξη χρυσού

Μεταξύ των άλλων ζητούν τον τερματισμό της εξόρυξης, την αποκατάσταση ζημιών και τον επανασχεδιασμό ανάπτυξης

skouries

Συνέντευξη τύπου για να εκφράσουν τα αιτήματα τους πραγματοποίησαν σήμερα οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού.

Οι αντιδρώντες ζητούν τον τερματισμό των εξορύξεων χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική, την αποκατάσταση της ήδη βαριά επιβαρυμένης περιοχής, αλλά και τον επανασχεδιασμό με ήπια ανάπτυξη, που θα ανατρέψει τον μονόδρομο της εργασίας στα μεταλλεία.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την αυριανή εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής κατοίκων κατά της κατασκευής φραγμάτων αποβλήτων σε δύο φυσικά ρέματα.

Οι κάτοικοι μεταξύ άλλων απαιτούν την παύση κάθε δίωξης των σχεδόν 400 συμπολιτών τους, οι οποίοι διώκονται για διάφορα αδικήματα που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις ενάντια στα μεταλλεία και δηλώνουν πως «ο αγώνας τους άλλαξε τον τρόπο ζωής τους, φέρνοντάς τους πιο κοντά, αποτελώντας παράδειγμα και για άλλα μέρη στην Ελλάδα».

Η προσφυγή αφορά την κατασκευή φραγμάτων σε δύο φυσικά ρέματα, προκειμένου η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ/Eldorado Gold» να δημιουργήσει τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω στον μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής, κοντά στο ενεργό σεισμικό ρήγμα του Στρατωνίου- Βαρβάρας, όπου θα αποτεθούν 148 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων, σύμφωνα με τον Χρήστο Αδαμίδη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βόρειας Χαλκιδικής.

Οι προσφεύγοντες απαιτούν την ανάκληση των αδειών κατασκευής, προσβάλλοντας την τεχνική μελέτη της εταιρείας, επειδή αποτελεί συνέχεια παρανομιών και παραλήψεων, όπως υποστήριξε ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος Γιώργος Μπάλιας.

Ακόμη, καταγγέλλουν πως μέσα στα πετρώματα υπάρχει ο εξαιρετικά επικίνδυνος τρεμολίτης (αμίαντος), ο οποίος τριμμένος ως ινώδης αμίαντος θα μείνει για πάντα στα τέλματα αποβλήτων, ενώ με τις συνεχείς ανατινάξεις του εδάφους με εκρηκτικά διαχέεται μέσω της σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Ακόμη ο Γιώργος Ντούμας, επίσης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βόρειας Χαλκιδικής σημείωσε πως η χρόνια υποβίβαση της ποιότητας ζωής και ο σταθερός προσανατολισμός της Πολιτείας να παράγει εργάτες μεταλλωρύχους από τα χωριά της Χαλκιδικής πρέπει να σταματήσει.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η φυσική ομορφιά την περιοχή, που γειτονεύει με τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, όσο και με το άγιο Όρος, μπορεί να αξιοποιηθεί και ο κόσμος να ζήσει διαφορετικά.

«Ανάπτυξη δεν σημαίνει μεγάλες τουριστικές μονάδες, αλλά να κρατήσουμε την ομορφιά και τον χαρακτήρα της περιοχής μέσα από τη γεωργία, την αλιεία και την πολιτιστική κληρονομιά και να προάγουμε τη μόρφωση των κατοίκων, που παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα πανελλαδικά» είπε.

By