Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα καταφύγια για την καταιγίδα των αγορών

Οι μεμονωμένοι επενδυτές χρειάζονται ένα νέο εγχειρίδιο – ή ίσως μια αναθεωρημένη έκδοση του παλιού. Το ράλι των μετοχών έλαβε απότομο τέλος στις 13 Ιουνίου, όταν ο S&P500 γλίστρησε σε bear market, έδαφος τουλάχιστον 20% χαμηλότερα από το πιο πρόσφατο υψηλό του.

Οι λίγες μετοχές τεχνολογίας τεράστιας κεφαλαιοποίησης που χρησίμευαν ως καύσιμο για την ευρύτερη αγορά έχουν υποχωρήσει πολύ περισσότερο μέσα στο 2022, με τη Meta Platforms να έχει χάσει άνω του 50%, την Amazon.com 39% και τις Microsoft, Apple, Alphabet να χάνουν περίπου το 25% της αξίας τους. Ο δείκτης Nasdaq βρίσκεται σε πτώση από τον Μάρτιο και έχει υποχωρήσει 32% από τα υψηλά του 2021.

Εάν κανείς έχει επενδύσει σταθερά εδώ και χρόνια σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, δεν χρειάζεται πανικός. Η καλύτερη λύση σε μια bear market μπορεί να είναι να διατηρήσει το πλάνο του. Εάν συνεχίζει να επενδύει ένα κομμάτι από τις μηνιαίες αποδοχές του, τουλάχιστον τώρα αγοράζει μετοχές φθηνότερα.

Η πρώτη ερώτηση είναι εάν κάποιος είναι υπερβολικά εξαρτημένος από έναν και μόνο κλάδο ή ομάδα μετοχών. Τα τελευταία αρκετά χρόνια ήταν αξιοσημείωτα για το πόσο οι επενδυτές επένδυαν σε τεχνολογικές μετοχές. Ακόμη και μετά τη μεγάλη «βουτιά», οι πέντε κορυφαίες τεχνολογικές μετοχές του S&P500 αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% της σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης του δείκτη.

Εάν εξακολουθεί κανείς να διατηρεί μεγάλα κεφάλαια σε μετοχές τεχνολογίας, μπορεί να μην πουλήσει επιθετικά, απλώς να τις κάνει λιγότερο κυρίαρχες στο χαρτοφυλάκιό του. Κοιτάζοντας το μέλλον, μπορείτε να εφαρμόσει την ίδια λογική για κλάδους που ευδοκιμούν σήμερα. Οι ενεργειακές μετοχές στον S&P500 έχουν αποδώσει άνω του 50% φέτος. Παρόλο που υπάρχει περίπτωση μετοχές «βαθιάς» αξίας όπως αυτές να έχουν ακόμη ανοδικές προοπτικές, η αυξανόμενη έκθεση σε οποιαδήποτε μετοχή απαιτεί τεράστια προσοχή.

Ομόλογα

Ένας τρόπος να διαχειριστεί κανείς τη μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα και να θωρακιστεί έναντι της υψηλής μεταβλητότητας είναι να εγκαταλείψει τις κινήσεις τύπου «όλα ή τίποτα». Εάν κάποιος πουλήσει τη μισή του συμμετοχή σε κάτι, μπορεί να αποδειχθεί ιδιοφυΐα αν η αγορά ανακάμψει, επειδή δεν πούλησε τα πάντα. Εάν πάλι η πτώση συνεχιστεί, έχει προστατεύσει το ήμισυ των κεφαλαίων του από περαιτέρω συρρίκνωση.

Πιο σημαντική από ποτέ είναι η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου. Ένας συνδυασμός μετοχών και ομολόγων εξακολουθεί να παρέχει σημαντικό «έρμα». Ωστόσο τα ομόλογα χάνουν κι εκείνα αξία. Αύξηση πληθωρισμού και επιτοκίων είναι κακός συνδυασμός για τις τιμές τους, με τον δείκτη του Bloomberg για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% μέσα στο 2022, περίπου στο μισό σε σχέση με τις μετοχές.

Για τους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας απευθείας και όχι σε αμοιβαίο κεφάλαιο, ο πόνος μπορεί να αμβλυνθεί εάν απλώς αγνοήσουν τις τρέχουσες απώλειες. Ενώ το τμήμα του ομολογιακού τους χαρτοφυλακίου είναι συρρικνωμένο σε αξία, έχουν συμβατική συμφωνία με τον εκδότη και θα λάβουν την πλήρη ονομαστική αξία του ομολόγου. Θα εισπράξουν δηλαδή τους τόκους που αναμένουν, καθώς και το σύνολο του κεφαλαίου τους κατά τη λήξη του χρεογράφου.

Οι επενδυτές σε funds ομολόγων βλέπουν πιο καθαρά τις τρέχουσες απώλειες, επειδή η πτώση των τιμών αντανακλάται στην απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου τους. Τα καλά νέα είναι ότι ενώ οι τιμές των ομολόγων στα χαρτοφυλάκια πέφτουν, οι αποδόσεις τους επιτέλους αυξάνονται. Αυτό ενισχύει το επιχείρημα υπέρ των ομολόγων ως όχημα επενδυτικής διαφοροποίησης.

Ένας τύπος επενδύσεων σταθερού εισοδήματος που προσφέρει μια ιδιαίτερα ισχυρή αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού είναι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αποταμίευσης Σειράς Ι. Αν και πρέπει να διατηρούνται για τουλάχιστον έναν χρόνο και υπάρχει απώλεια τόκων τριών μηνών εάν τα εξαργυρώσετε πριν την πενταετία, η τρέχουσα απόδοση τους είναι 9,6% -δύσκολα τη βρίσκεις σε αυτές τις εποχές. Το ποσοστό κινείται παράλληλα με εκείνο του πληθωρισμού και επαναπροσδιορίζεται κάθε έξι μήνες. Υπάρχει ωστόσο όριο στο πόσα μπορεί να αγοράσει κανείς κάθε χρόνο.

Λύσεις

Άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να προσθέσουν διαφοροποίηση περιλαμβάνουν καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα, καθώς και μετοχές και ομόλογα εκτός ΗΠΑ. Κανένα από αυτά, ωστόσο, δεν έχει γλιτώσει τον κύκλο απωλειών του 2022. Βελτιώνουν ωστόσο τις προοπτικές καλών ευκαιριών σήμερα και εξομάλυνσης αποδόσεων στο μέλλον.

Μια κατηγορία assets που θεωρείτο πιθανός παράγοντας αντιστάθμισης ήταν τα κρυπτονομίσματα. Η πραγματικότητα αποδείχθηκε αρκετά διαφορετική, καθώς διαπραγματεύονται πολύ περισσότερο σαν κερδοσκοπικό στοίχημα παρά ως ασφαλή καταφύγια. Το Bitcoin έχει υποχωρήσει 65% από το υψηλό του Νοεμβρίου, ενώ το Ethereum καταγράφει απώλειες 73%.

Τι γίνεται με την προσφυγή στα μετρητά; Μάλλον δεν είναι καλή ιδέα – είναι απλώς πολύ δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να μαντέψουν σωστά πότε θα «γυρίσουν» οι αγορές. Για όσους πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, ωστόσο, το να διαθέτουν αρκετά μετρητά είναι έξυπνη κίνηση. Η ανάκαμψη από τυχόν απώλειες είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με έναν νεότερο επενδυτή, ενώ μια λάθος κίνηση μπορεί να βλάψει μόνιμα αποταμιεύσεις απαραίτητες για τα γηρατειά.

Μια συνετή επενδυτική λογική είναι να διαθέτει κανείς σε μετρητά όσα χρειάζεται για τους επόμενους 3-6 μήνες (12 για τους συνταξιούχους).

Μια απλούστερη λύση είναι οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης, όπου οι αποδόσεις αρχίζουν να αυξάνονται. Η τράπεζα λιανικής της Goldman Sachs, Marcus, αύξησε πρόσφατα την ετήσια απόδοσή της στο 0,85%, ενώ οι Barclays και Ally Bank προσφέρουν παρόμοια επιτόκια σε επιλογές αποταμίευσης υψηλής απόδοσης. Τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς είναι μια άλλη λύση, με επιτόκια που ανεβαίνουν γρήγορα όταν τα επιτόκια αναφοράς αυξάνονται.

By