Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα μυστικά e-mail της Χ.Κλίντον «μιλούν» για το παρασκήνιο της ελληνικής κρίσης

Η ανησυχία των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο η ελληνική κρίση να επηρεάσει τις σχέσεις με την Ευρώπη

xilari_2

 

Το παρασκήνιο του ρόλου που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα το 2010 μέχρι το 2012 αποκαλύπτουν τα 15 «κρυφά» email της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, που παρουσίασε το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Όπως προκύπτει από τα e-mail, συνεργάτες της Χίλαρι Κλίντον μετέφεραν στην τότε υπουργό τις ανησυχίες τους για την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ευρωζώνη αλλά και τις πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης.

Τα email αποκαλύπτουν ακόμη ότι στις ΗΠΑ επικρατούσαν φόβοι για μια ενδεχόμενη μετάδοση της ελληνικής κρίσης, όπως επίσης και για το ότι η ελληνική κρίση μπορούσε να υπονομεύσει τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη σε ζητήματα όπως εκείνο του Ιράκ ή του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, τα 15 email που αφορούν την Ελλάδα αποκαλύπτουν πως «ενώ η κυβέρνηση του Ομπάμα υποστήριζε την εμπλοκή του ΔΝΤ στο αρχικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010, λόγοι γεωπολιτικής και διεθνούς ασφάλειας έπαιξαν ένα μεγάλο ρόλο στη στάση της Αμερικής». Έντονη ανησυχία υπήρχε και για τη συνεργασία της ΕΕ στο θέμα του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το email που ξεχωρίζει είναι εκείνο που έστειλε ο δημοσιογράφος Sidney Blumental, πρώην συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος της Χίλαρι, όπου επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους από τη μετάδοση της ελληνικής κρίσης.

«Μια πιθανή δεύτερη φάση στην οικονομική κρίση στην Ευρώπη είναι πιθανή με την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε junk, στα όρια της χρεοκοπίας, με την Πορτογαλία, την Ισπανία και ακόμη ίσως και την Ιρλανδία σε κομβικό σημείο», αναφέρει.

Ο Blumental κάνει ιδιαίτερες αναφορές στα γεωπολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση, έχοντας την άποψη ότι η ελληνική κρίση μπορούσε να υπονομεύσει τη συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ αυτών και το Αφγανιστάν ή το Ιράν.

«Στην χειρότερη περίπτωση, ο Πρόεδρος θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ», ανέφερε και προσέθετε: «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη συνεργασία με την ΕΕ ως ένα ακόμη σημείο σε έναν πολυπολικό χάρτη. Η διατήρηση του consensus εντός της Ευρώπης αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι αναγκαία για τη διατήρηση του θεμελίου των παγκόσμιων προσπαθειών μας», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο αμερικανικό δίκτυο, «η κυβέρνηση του Ομπάμα αντελήφθη πολύ γρήγορα τη συστημική φύση της ελληνικής κρίσης. “Εχοντας ζήσει το επεισόδιο με τη Lehman, οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να δουν να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη». «Εκείνη την περίοδο», προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «υπήρχε μια συνεχής επαφή ανάμεσα στην ελληνική και αμερικανική κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι την άνοιξη του 2010, η πίεση των ΗΠΑ έσπρωξε τη Γερμανία να πάρει την απόφαση να δεσμευτεί στο πρώτο πακέτο διάσωσης. Η απόφαση ωστόσο να εμπλακεί το ΔΝΤ ήρθε από τη Γερμανία και όχι τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν το γερμανικό αίτημα και πιθανότατα το καλωσόρισαν», σημειώνει.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που έδιναν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της Ελλάδας είναι και οι επαφές που είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ με ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και στελέχη του ΔΝΤ για το θέμα.

Όπως αναφέρει το CNBC μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Ιουνίου 2012 ο Γκάιτνερ πραγματοποίησε 168 συναντήσεις ή τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη της ΕΕ και το ΔΝΤ. Από αυτές τις 168 συνομιλίες οι 58 ήταν με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ αλλά και τον νυν επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Το 2010, ούτε η ΕΚΤ ούτε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης ήταν διατεθειμένη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και παρότι υπήρχαν κάποιες φωνές που υποστήριζαν το αντίθετο εντός του ΔΝΤ και του ΔΣ του ΔΝΤ, η επίσημη θέση και των τριών θεσμών -ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ- απέκλειε μια τέτοια δυνατότητα» δηλώνει στο CNBC ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον Παπακωνστατίνου, «οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με την Ευρώπη και το ΔΣ του ΔΝΤ για να διατηρηθεί η συστημική σταθερότητα στην Ευρώπη και να αποφευχθεί μια κατάρρευση στην Ελλάδα. Τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αργότερα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του CNBC, το ΔΝΤ εγκλωβίστηκε στις θέσεις των ευρωπαίων για το χρέος και το πως θα έπρεπε να προχωρήσει το πακέτο διάσωσης. Ωστόσο, ΗΠΑ αλλά και το ΔΝΤ φαίνεται πλέον να επιμένουν ότι το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί, με το ΔΝΤ να ξεκαθαρίζει ότι θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης όταν η Ευρώπη δώσει κάποια μορφή ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου βοήθησε την Κ. Λαγκάρντ να αυξήσει την πίεση προς τους ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους και αποφυγή ενός Grexit.

By