Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και εργασίας για τον Απρίλιο

Παρατείνονται τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση όσο η πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι το συνολικό πακέτο στήριξης θα υπερβεί τα 14 δισ. ευρώ φέτος και τα 38 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-21, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα εξής για τον μήνα Απρίλιο.

Aναλυτικά τα μέτρα στήριξης του Απριλίου:

1) Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων φορολογικών ρυθμίσεων. Μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.

2) Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση 100% στα επαγγελματικά ακίνητα και τον Απρίλιο. Για τους εργαζομένους σε αναστολή μείωση 40% για την πρώτη κατοικία και τη φοιτητική κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες θα καταβληθεί αποζημίωση 80%. Το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στους ιδιοκτήτες είναι 180 εκατ. ευρώ.

3) Παρατείνονται υπό προϋποθέσεις οι μισθώσεις ακινήτων του δημοσίου.

4) Αναστέλλονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι προθεσμίες λήξης επιταγών κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη σε κάθε αξιόγραφο ημερομηνία, για προθεσμίες έως 30 Απριλίου.

5) Με αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ:

Μετατίθεται η έναρξη της ψηφιακής διαβίβασης δεδομένων mydata. Παρατείνονται διορθώσεις στοιχείων. Η απόσυρση και αναβάθμιση ταμειακών μηχανών παρατείνεται έως 31 Ιουνίου.

«Με τις παραπάνω παρεμβάσεις αφουγκραζόμαστε την οικονομία και παρεμβαίνουμε έγκαιρα και στοχευμένα» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τι προβλέπεται για εργαζομένους και ανέργους

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης πήρε τη σκυτάλη από τον υπουργό Οικονομικών, σημειώνοντας ότι οι ωφελούμενοι από τις δράσεις μόνο του υπουργείου Εργασίας ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια.

Ειδικότερα ανακοίνωσε τα εξής:

1) Διατηρείται η αναστολή σύμβασης εργασίας. 534 ευρώ μηνιαίως η αποζημίωση των εργαζομένων. Καλύπτονται από το κράτος οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές. Συνεχίζεται η χρησιμοποίηση της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Μαρτίου. Το κόστος των αναστολών είναι 330 εκατ. ευρώ. Δίνεται Δώρο Πάσχα επί της αποζημιώσεως ειδικού σκοπού. Το κόστος είναι 210 εκατ. ευρώ.

2) Επιδοτούνται ασφαλιστικές εισφορές στον ξενοδοχειακό κλάδο.

3) Οι καλλιτέχνες θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο.

4) Συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους κτλ έως και τον Μάρτιο. Το κόστος των επιπλέον τριών μηνών ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.

5) Ξεναγοί και άλλα ειδικά επαγγέλματα θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

6) Παράταση δύο μηνών στα επιδόματα ανεργίας, που έληγαν τον Μάρτιο.

7) Επεκτείνεται το μέτρο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο του 2021.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας, δήλωσε

Όπως τόνισε, «οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160, είναι δράσεις που αφορούν έργα, αφορούν επενδύσεις, αφορούν μεταρρυθμίσεις, απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες».

«Είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως «έχει 4 κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων».

By