Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

Τα νούμερα μιλήσαν: Πτώση 17% στις εξαγωγές της Κίνας!

Οι εξαγωγές της Κίνας κατακρημνίστηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού έσπασε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, αποδυνάμωσε την επιχειρηματική δραστηριότητα και παρεμπόδισε τις μεταφορές σε ολόκληρη την έκταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν κατά 17,2% σε όρους δολαρίου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, περισσότερο από ό, τι αναμενόταν από οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4%. Η Κίνα σημείωσε εμπορικό έλλειμμα ύψους 7,1 δισ. Δολαρίων κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους.

Η επιβράδυνση των εισαγωγών δημιουργεί αμφιβολίες ότι η Κίνα θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης με τις ΗΠΑ – αλλά και γενικότερα για την αναπτυξιακή επίδοση της κινεζικής οικονομίας φέτος.

Η Κίνα συμφώνησε να κάνει εισαγωγές αξίας μεγαλύτερης κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές που έκανε από τις ΗΠΑ το 2017, το έτος που λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού πριν από την έναρξη του εμπορικού πολέμου.

Ωστόσο, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν μόλις 2,5% ετησίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν σχεδόν κατά 28%.

Τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είναι συνήθως ευμετάβλητα λόγω των εποχιακών στρεβλώσεων που προκαλούνται από τις μακρές διακοπές για το νέο σεληνιακό έτος -οπότε και διακόπτονται οι εργασίες στις επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα λιμάνια.

Περισσότερες από το 80% των 2.552 ξένων εμπορικών εταιρειών στην Κίνα επαναλειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελωνείων της Κίνας.

Ωστόσο, λιγότερο από το ένα τρίτο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν σχεδόν το 80% του εργατικού δυναμικού της Κίνας, λειτουργούν κανονικά, όπως είπε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής την περασμένη εβδομάδα.

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα ανακοινώνει στοιχεία διμήνου, ευθυγραμμιζόμενη με τον τρόπο που ανακοινώνονται και άλλοι σημαντικοί κινέζοι οικονομικοί δείκτες στις αρχές του έτους. Η κίνηση αποσκοπεί στην εξομάλυνση των εποχιακών διακυμάνσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By