Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Τα πάνω- κάτω με τον Φ.Π.Α.: Από τον Οκτώβρη θα ισχύσουν οι αλλαγές στα νησιά

Η Αθήνα επιμένει σε 3 συντελεστές Φ.Π.Α., όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής

fpa

Μαζεύτηκε τελικά η πρόταση για άμεση εφαρμογή των αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου, αφού έγινε σαφές ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τρομερή αναστάτωση στους φορείς του Τουρισμού.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στο κείμενο της ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος (μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ) στα νησιά του Αιγαίου θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου και όχι αμέσως μετά από τη ψήφιση των σχετικών διατάξεων. Αδιευκρίνιστο είναι αν αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες αλλαγές στο πλαίσιο του ΦΠΑ, κάτι που φαντάζει λογικό.

Η Αθήνα επιμένει σε 3 συντελεστές. Έναν υπερμειωμένο 6%, που θα υπάγονται τα φάρμακα, από 6,5% σήμερα και κάποια βασικά είδη διατροφής, που σήμερα επιβαρύνονται με 13%. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αν τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά, θα παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ή θα πάνε σε υψηλότερο.

Ο μειωμένος συντελεστής προτείνεται να είναι 11%. Σε αυτόν θα υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, κάτι που σημαίνει ελάφρυνση για το καλάθι της νοικοκυράς, αφού όλα αυτά σήμερα επιβαρύνονται με 13%. Αντιθέτως τα ξενοδοχεία ανεβαίνουν στο 11% από το 6,5% σήμερα.

Ο βασικός συντελεστής παραμένει στο 23% και μεταφέρονται σε αυτόν από το 13% που είναι σήμερα, Κόμιστρα ταξί, Αναψυκτικά, Εμφιαλωμένο νερό, Καφές, Χυμοί, Επισκευές, Ιδιωτικές κλινικές, Κινηματογράφοι, Λουλούδια. Με τον ίδιο ΦΠΑ 23% θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται ακίνητα, καύσιμα, αυτοκίνητα, λογαριασμοί τηλεφωνίας, ρούχα- παπούτσια, τσιγάρα, οινοπνευματώδη, ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα- οικιακός εξοπλισμός, απορρυπαντικά- πλαστικά, λιπάσματα, είδη υγιεινής, γυμναστήρια, κομμωτήρια, συνεργεία κ.λ.π.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By