Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Τα πιο καυτά εστιατόρια του Ντουμπάι διεισδύουν σε πόλεις παγκοσμίως

Σεφ και ομάδες φιλοξενίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατακτούν τοποθεσίες στο Μαϊάμι, το Λονδίνο, την Ινδία και αλλού.

Το Ντουμπάι ήταν ένα μέρος όπου είχαν εισαχθεί τα καλύτερα εστιατόρια από άλλα μέρη του κόσμου, μια πόλη χωρίς γαστρονομική ψυχή. Τώρα, οι εγχώριες μάρκες της είναι αυτές που κατακλύζουν άλλες μητροπόλεις.

Μερικά από τα πιο καυτά εστιατόρια του εμιράτου, από fast casual έως εκλεκτά εστιατόρια, ανοίγουν σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι επιχειρήσεις φιλοξενίας της περιοχής ωριμάζουν και επεκτείνονται.

Η Fundamental Hospitality με έδρα το Ντουμπάι θα δαπανήσει 140 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024 ανοίγοντας 18 εστιατόρια και κλαμπ—έννοιες όπως τα Gaia , NYX και Shanghai Me—συμπεριλαμβανομένων δώδεκα σε διεθνείς τοποθεσίες όπως το Λονδίνο, το Μαϊάμι και η Μαρμπέλα της Ισπανίας. Το Kinoya, ένα αγαπημένο εστιατόριο ramen που προήλθε από ένα βραδινό κλαμπ, θα κάνει το ντεμπούτο του στο Λονδίνο το Σάββατο στο πολυκατάστημα Harrods . Και η ομάδα πίσω από το Trèsind Studio, ένα ινδικό εστιατόριο που κέρδισε το δεύτερο αστέρι Michelin φέτος , σχεδιάζει να ανοίξει πολλά σημεία στην Ινδία μέχρι το τέλος του έτους.

Η επέκταση τροφοδοτείται από την ανερχόμενη φήμη του Ντουμπάι ως παγκόσμιου προορισμού για φαγητό, την εξέλιξή του σε μια λιγότερο παροδική κοινωνία και μια ισχυρή τοπική οικονομία που έχει κρατήσει τα εστιατόρια απασχολημένα. Τα τελευταία χρόνια, τουριστικά γραφεία των ΗΑΕ επένδυσαν στη σκηνή των εστιατορίων της χώρας, χορηγώντας βραβεία όπως η Michelin και τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Dubai Dishes του Jason Atherton , το οποίο προβλήθηκε στο δίκτυο ITV του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Kinoya ξεκίνησε ως λέσχη δείπνου στο σπίτι του σεφ Neha Mishra το 2018. Αφού τάισε περίπου 6.000 επισκέπτες, άνοιξε ένα εστιατόριο που ονομάστηκε «One to Watch» το 2022 από την εναρκτήρια λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια της Μέσης Ανατολής στη Βόρεια Αφρική—η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Άμπου Ντάμπι. Την επόμενη χρονιά, το εστιατόριο έφτασε στο Νο. 7 της λίστας.

Η Mishra λέει ότι πιστεύει ότι το βραβείο είναι αυτό που τράβηξε την προσοχή του Harrods. «Ήταν εδώ κατά τη διάρκεια του 50 Best», λέει. «Νομίζω ότι ήμασταν στα ραντάρ τους».

Για πολύ καιρό, οι ιδιοκτήτες στο Ντουμπάι δέχονταν μόνο ενοικιαστές εστιατορίων που είχαν διάσημα διεθνή ονόματα και δεν θα διασκέδαζαν την ιδέα μιας εγχώριας ιδέας, λέει ο Antonio Gonzalez, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Sunset Hospitality Group με έδρα το Ντουμπάι. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2011, έχει αναπτυχθεί για να λειτουργήσει σχεδόν 50 χώρους σε περισσότερες από δώδεκα χώρες – με επιπλέον 28 να ανοίγουν σύντομα.

«Τώρα, έχουμε το αντίθετο: Αντί να καλούμε για να φέρουμε μάρκες, έχουμε ανθρώπους που μας καλούν για να βγάλουμε τις μάρκες μας έξω», λέει ο Gonzalez.

Μια περαιτέρω σημαντική αλλαγή: το Ντουμπάι δεν θεωρείται πλέον ως μια προσωρινή πόλη όπου οι μετανάστες θα έρχονταν για τρία χρόνια, θα έβγαζαν κάποια αφορολόγητα χρήματα και θα έφευγαν.

Μια αυξανόμενη ομάδα κατοίκων έχει μείνει για περισσότερο από μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου του Gonzalez, ο οποίος έρχεται για 18 χρόνια στο Ντουμπάι. Τα ΗΑΕ έκαναν την παραμονή περισσότερο ελκυστική, προσφέροντας τις λεγόμενες χρυσές και πράσινες βίζες σε επενδυτές ή άτομα με συγκεκριμένες δεξιότητες και ταλέντα, από γιατρούς, επιστήμονες και τραγουδιστές μέχρι τον ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο και τον σχεδιαστή Τζόρτζιο Αρμάνι . Επιπλέον, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αρχίσει να επιτρέπουν 100% ξένη ιδιοκτησία εταιρειών, αντί να απαιτούν από έναν τοπικό εταίρο από τα Εμιράτα να κατέχει το 51%. Έχει γίνει, λέει ο Gonzalez, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να «επενδύσουν με σιγουριά».

«Η κατάργηση αυτής της προσωρινής αντίληψης για το Ντουμπάι άλλαξε τη δυναμική περισσότερο από οποιοδήποτε μεγάλο γεγονός – περισσότερο από οποιαδήποτε έκθεση, περισσότερο από οποιοδήποτε Παγκόσμιο Κύπελλο», λέει.

Ένας πρώιμος, υψηλού προφίλ αποδέκτης της χρυσής βίζας των ΗΑΕ ήταν ο Izu Ani, ένας χαρισματικός Νιγηριανο-Βρετανός σεφ που αναπτύσσει γαστρονομικές ιδέες για τη Θεμελιώδη Φιλοξενία. Πίσω στο 2011, όταν ο Evgeny Kuzin της Fundamental συνίδρυσε μια ομάδα εστιατορίων στο Ντουμπάι, εστίασε σε παραρτήματα διεθνώς γνωστών σημείων όπως το Cipriani. Στη συνέχεια, το 2018, μαζί με την Ani άνοιξαν το Gaia, ένα πολυτελές ελληνικό concept που έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης, φτάνοντας στο Νο. 17 της φετινής περιφερειακής λίστας με τα 50 καλύτερα εστιατόρια .

Gaia Greek Restaurant Dubai DIFC

Η Gaia ήταν η πρώτη εγχώρια μάρκα εστιατορίου που άνοιξε ο Evgeny Kuzin και ο σεφ Izu Ani. τώρα επεκτείνεται στο Λονδίνο, το Μαϊάμι και την Ισπανία. 

Το Ντουμπάι έχει γίνει επίσης σταθμός αγκυροβόλησης για ένα συγκεκριμένο επίπεδο τζετ-σέτερ που διαχειμάζει στη Μέση Ανατολή και τα καλοκαίρια στην Ευρώπη, με ενδιάμεσο σταθμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Joey Ghazal, ένας Λιβανο-Καναδός εστιάτορας, επέκτεινε το συγκρότημα εστιατορίων του Maine που γεννήθηκε στο Ντουμπάι στη γειτονιά Mayfair του Λονδίνου το 2021 και στην Ίμπιζα της Ισπανίας φέτος.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που βλέπω—πελάτες που γνωρίζω από το Ντουμπάι και το Λονδίνο που βρίσκονται ακριβώς στην Ίμπιζα—είναι τρελός», λέει.

Ο Ghazal άνοιξε το πρώτο του Maine στο Ντουμπάι το 2015. Η τοποθεσία, στη γειτονιά JBR, δεν ήταν ποτέ ιδανική: Οι επισκέπτες μπαίνουν μέσα από ένα έρημο γκαράζ στάθμευσης σε μια περιοχή χωρίς ζωή στο δρόμο. Το μποτιλιάρισμα της γειτονιάς είναι τόσο άσχημο που πολλοί ντόπιοι το αποφεύγουν πάση θυσία. Παρ “όλα αυτά, το σημείο δημιούργησε πιστούς θαυμαστές για την πολυτελή αλλά χαλαρή ατμόσφαιρα και το μενού με επίκεντρο τα θαλασσινά, και σύντομα έγινε ένας πρωτοποριακός τοπικός προορισμός. Ακολούθησαν δύο επιπλέον εστιατόρια του Maine στο Ντουμπάι. Μέχρι το 2018, ο Ghazal κοιτούσε τοποθεσίες στο Λονδίνο.

Το Maine στο Mayfair στο Λονδίνο Ντουμπάι Homegrown

Ένας τραγουδιστής διασκεδάζει το πλήθος στη Brasserie στο Maine Mayfair, το φυλάκιο ενός δημοφιλούς brand του Ντουμπάι στο Λονδίνο.

«Όταν είσαι μια επωνυμία του Ντουμπάι που έρχεται στο Λονδίνο, σίγουρα, αντιμετωπίζεις πολλές ερωτήσεις», λέει ο Ghazal. «Υπάρχει κάποιος δισταγμός». Οι ερωτήσεις, λέει, περιλαμβάνουν: Πώς χρηματοδοτείστε; Θα είναι προφανές ότι πρόκειται για μια μάρκα του Ντουμπάι; Μετά από μια επίπονη αναζήτηση και κάποιες στάσεις και ξεκινήματα που σχετίζονται με τον Covid, βρήκε τελικά έναν χώρο σε ένα γεωργιανό κτίριο έξω από την πλατεία Ανόβερο στο Mayfair, το οποίο μετέτρεψε σε τριώροφο εστιατόριο, τζαζ lounge, μπαρ και νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Το επόμενο βήμα στην επέκταση ήταν ευκολότερο. Τον Μάρτιο, ο Ghazal έμαθε ότι ένας χώρος είχε γίνει διαθέσιμος στην Ίμπιζα, ένα νησί που επισκέπτεται εδώ και 20 χρόνια. την επόμενη μέρα, επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο. Οκτώ εβδομάδες αργότερα, το Maine Ibiza άνοιξε με τη βοήθεια 12 ατόμων από τα εστιατόρια του Ντουμπάι του Μέιν και του Λονδίνου.

«Έχουμε σχεδόν 400 άτομα στην εταιρεία τώρα, οπότε είπα: «Εντάξει, ποιος έχει διαβατήριο ΕΕ;» Έρχεσαι μαζί μου», λέει.

Maine Ibiza Restaurant Dubai Brand Sunset

Το Maine Ibiza, ένα φυλάκιο ενός δημοφιλούς εστιατορίου του Ντουμπάι που δημιουργήθηκε από τον Joey Ghazal, άνοιξε φέτος. 

Αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις εξετάζουν τώρα τις αρχικές δημόσιες προσφορές καθώς αναπτύσσονται: Ο Kuzin της Fundamental λέει ότι το χρονοδιάγραμμα για μια απόφαση IPO απέχει περίπου δύο έως τρία χρόνια. Η Sunset Hospitality θα εξετάσει το ενδεχόμενο IPO σε τρία έως πέντε χρόνια, είπε ο Gonzalez.

Εν τω μεταξύ, η Sunset έλαβε χρηματοδότηση 35 εκατομμυρίων δολαρίων από την Goldman Sachs Group Inc. πέρυσι, με το βλέμμα προς την εξαγορά μιας άλλης εταιρείας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Αρκετοί λένε ότι έχουν λάβει προσφορές για πώληση. Μια άλλη εταιρεία του Ντουμπάι, η Rikas Hospitality Group, σχεδιάζει να ανοίξει εστιατόρια σε χώρες όπως το Μαρόκο και είχε αρκετές προτάσεις να πουλήσει ένα μερίδιο της εταιρείας, αλλά ο ιδρυτής Rizwan Kassim λέει ότι θέλει να βρει έναν συνεργάτη που θα φέρει περισσότερα από χρήματα στο τραπέζι.

Μια πρόκληση επέκτασης, λένε οι εστιάτορες, είναι να μαζέψουν τόσα χρήματα σε άλλες πόλεις όσα μπορούν να βγάλουν στο Ντουμπάι, όπου τα έξοδα όπως οι μισθοί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι χαμηλότερα και ο μέσος εστιατόριο ξοδεύει περισσότερα χρήματα. «Είναι πολύ δύσκολο να έρθεις από μια συναρπαστική αγορά όπως το Ντουμπάι, όπου η κερδοφορία είναι πολύ υψηλή», λέει ο Κασίμ του Ρίκα.

Πράγματι, όταν οι χειριστές εστιατορίων του Ντουμπάι μετακινούνται σε ξένες αγορές, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στελέχωσης και πρόσληψης που έχουν ταλαιπωρήσει τη βιομηχανία σε μέρη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι λίγο δύσκολο τώρα λόγω του Brexit», λέει ο Kuzin. «Πολλοί Ευρωπαίοι —μη Βρετανοί— έφυγαν. Και είναι κάπως δύσκολο να πάρεις βίζα για τους ανθρώπους».

Evgeny Kuzin Συνιδρυτής της Fundamental Hospitality

Ο Evgeny Kuzin φέρνει εξωτερικές μάρκες εστιατορίων στο Ντουμπάι για περισσότερο από μια δεκαετία. Τώρα, εξάγει τις έννοιές του. 

Αυτό δεν συμβαίνει πλέον στο Ντουμπάι. Σχεδόν μόλις η Fundamental στείλει μια επιστολή προσφοράς, η νέα πρόσληψη επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο. «Έχει γίνει πολύ εύκολο για εμάς να προσελκύσουμε ταλέντα από όλο τον κόσμο», λέει ο Kuzin. «Όλοι θέλουν να μετακομίσουν εδώ και να δουλέψουν εδώ. Πριν, δεν ήταν έτσι. Ήταν, σαν, έπρεπε να πείσεις τον κόσμο: «Ελάτε να δοκιμάσετε, δείτε το Ντουμπάι».

Ο Akmal Anuar, ο σεφ πίσω από δύο από τα πρώτα αστέρια της πόλης 3Fils και Goldfish, θέλει να ανοίξει Goldfish σε πόλεις συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης. Εκεί, τον Νοέμβριο, ο σεφ θα ανοίξει μια νέα μάρκα, το Harummanis, ένα φόρο τιμής στην αυθεντική μάρκα μικροπωλητών των γονιών του.

Η Mishra λέει ότι ήταν άγριο να βρεθεί στην παγκόσμια σκηνή και χρειάστηκε προσπάθεια για να ξεπεράσει το σύνδρομο απατεώνων. «Μεγαλώνοντας στο Ντουμπάι, πάντα κοιτούσαμε τις μάρκες από έξω και τις βάζαμε σε ένα βάθρο», λέει η Mishra. «Έχουμε λιγοστέψει πολύ τους εαυτούς μας εδώ με το να σκεφτόμαστε, «Λοιπόν, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να είμαστε αρκετά καλοί για να πάμε εκεί».

Αρχικά, η Mishra εξεπλάγη ότι, από όλες τις αρθρώσεις ramen στον κόσμο, ο Harrods επέλεξε το δικό της. Η ομάδα των Harrods της είπε ότι ήταν καλύτερη από τις άλλες επιλογές. «Κάποια στιγμή, έπρεπε απλώς να σταματήσω να το αμφισβητώ», είπε.

bloomberg.com

By