Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Tα πρώτα δάνεια 200 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ από Eurobank – Πειραιώς

Την έναρξη λειτουργίας του Institute for Growth (IfG) ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

17_05221503.

Την έναρξη λειτουργίας του Institute for Growth (IfG) και του πρώτου υπό-ταμείου του τού «IfG – Greek SME Finance S.A.», γνωστού και ως Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ανακοινώθηκε  ακόμη η έγκριση των πρώτων δανείων, ύψους 200 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το σημερινό βήμα ως καθοριστικό στήριγμα στη ρευστότητα και στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης.

Με τις εγκρίσεις ενεργοποιείται το πρώτο υπό-ταμείο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω του οποίου προβλέπεται η ευέλικτη χορήγηση δανείων με διεθνώς ανταγωνιστικούς όρους.

Οι χορηγήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των συμφωνιών χρηματοδότησης που υπεγράφησαν προ ολίγων ημερών μεταξύ του «IfG – Greek SME Finance S.A.» (Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο), του ΕΤΕΑΝ, της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) και των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς με τις οποίες οριστικοποιήθηκαν οι όροι χορήγησης των δανείων από το IFG για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι από το συνολικό ποσό των 200 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ελληνικό Δημόσιο (μέσω της ΕΤΕΑΝ ΑΕ) και 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Με τα κεφάλαια αυτά σε βάθος χρόνου αναμένεται να χορηγηθούν δάνεια συνολικού ύψους 500-700 εκατ. ευρώ.

Με τα πρώτα αυτά δάνεια, ξεκινά η επίσημη λειτουργία του IfG, το οποίο συστήθηκε προκειμένου να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιφερειακά αναπτυξιακά έργα υποδομών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι το IfG αποτελεί καρπό της κοινής προσπάθειας και της στενής συνεργασίας της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να διοχετευθούν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία κι έτσι να αυξηθεί η ρευστότητα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας.

«Ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, είναι καινοτόμες και παράγουν προϊόντα και προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας» τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Πέτερ Σόοφ (Peter Schoof) δήλωσε με τη σειρά του: «Με το Επενδυτικό Ταμείο υλοποιούμε μια σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η εγγυημένη συμμετοχή της Γερμανίας μέσω της KfW είναι η απόδειξη ότι θέλουμε να συμμετέχουμε, ώστε η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα να στηριχθούν στην πράξη».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν o Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της KfW Christian Funke, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σταύρος Λεκκάκος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank Χρήστος Μεγάλου.

Επίσης παρέστησαν οι υπουργοί, Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΝ Πάτροκλος Γεωργιάδης.

By