Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Τα πρώτα ονόματα της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση – Ο ρόλος Σγουρού

Το πρώτο παράθυρο συνεργασίας με το «Κίνημα Αλλαγής» άνοιξε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.

Η Φώφη Γενηματά δεν το έκλεισε, αλλά έβαλε ορισμένους αστερίσκους και το επόμενο βήμα φαίνεται πως θα γίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς φαίνεται πως θα υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αρχή πιθανότατα θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής με την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού, ενός προσώπου που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά διατηρεί εδώ και χρόνια πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Μάλιστα τον Γιάννη Σγουρό είχε σκεφτεί και ο Αντώνης Σαμαράς να τον στηρίξει στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά τελικά επέλεξε τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο πρώην περιφερειάρχης γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της Αττικής κάτι που φάνηκε στις τοποθετήσεις που έκανε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα που στοίχισε την ζωή σε 23 άτομα. Ο Γιάννης Σγουρός συγκεντρώνει αυτή την στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες προκειμένου να τεθεί απέναντι στην Ρένα Δούρου. Ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις που θα υπάρξουν δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες συνεργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση μεταξύ της ΝΔ και του «Κινήματος Αλλαγής».

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΝΔ όπως όλα δείχνουν δεν θα στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη παρά το γεγονός ότι προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη και είχε πάρει το χρίσμα από τον Αντώνη Σαμαρά στις προηγούμενες εκλογές. Απέναντι στον νυν περιφερειάρχη θα τεθεί πιθανότατα ο «γαλάζιος» βουλευτής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε ανακοινώσει την αποχώρηση του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Η κατάσταση στην Στερεά Ελλάδα δείχνει να μπερδεύεται, στην περίπτωση που ο Κώστας Μπακογιάννης θελήσει να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας και αποχωρήσει από την περιφέρεια. Είναι κάτι που ο ίδιος το σκέφτεται αλλά ακόμη δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Ρευστή είναι η κατάσταση και στην Κεντρική Μακεδονία καθώς μπορεί να θεωρείται δεδομένη η στήριξη στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιζτικώστα, αλλά στην περίπτωση που γίνουν νωρίτερα οι εθνικές εκλογές και τις κερδίσει η ΝΔ τότε θεωρείται αρκετά πιθανή η υπουργοποίηση του νυν περιφερειάρχη. Στον δήμο της Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα στηρίξει από κοινού με την Φώφη Γεννηματά την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, κυρίως λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν στην συμπρωτεύουσα από την «καραμανλική πτέρυγα» και πιθανότητα τον δήμο θα διεκδικήσει εκ νέου, ο Σταύρος Καλαφάτης. Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Απόστολο Κατσιφάρα.

Στις «γαλάζιες» περιφέρειες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης θα πάρουν το χρίσμα και στις επόμενες εκλογές

Ωστόσο υπάρχει και η παράμετρος του Γιώργου Πατούλη που επιθυμεί να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας και έχει ήδη δημιουργήσει τον όμιλο Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά».

Η εικόνα μπορεί να παραμένει ακόμη θολή καθώς κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ακόμα το πότε αλλά και με ποιο σύστημα θα γίνουν.

Θα γίνουν μαζί με τις εθνικές και τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019; Θα έχουμε πρόωρες εκλογές; Θα μετατεθούν οι αυτοδιοικητικές το Φθινόπωρο του 2019 ώστε να μην συμπέσουν με τις άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που μέχρι στιγμής παραμένουν αναπάντητα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει στο Μαξίμου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να αλλάξει, οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές την άνοιξη το 2019 και Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη της ίδιας χρονιά θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2018 να φέρει στην βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο «Καλλικράτη» το οποίο θα προτείνει μεταξύ άλλων την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε απλή αναλογική και ήδη έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την ΚΕΔΕ.

By