Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα συν και πλην της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα

Του Γιάννη Καμπουράκη

Στη φράση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν «η σελίδα έχει κλείσει», όταν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ρωτήθηκε για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, στέκεται η ελληνική κυβέρνηση για να υποστηρίξει ότι η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα ήταν ένα θετικό βήμα στις ταραγμένες – το τελευταίο διάστημα – ελληνορωσικές σχέσεις.

Αρνούμενη να σχολιάσει τις «σαχλαμάρες» και τους «θεατρινισμούς», με τις οποίες ο κ. Πούτιν σχολίασε την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και τα περί παρέμβασης της Ρωσίας κατά της Συμφωνίας των Σκοπίων, η κυβέρνηση προσπαθεί να σταθεί στα θετικά της επίσκεψης.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη φράση «θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά» και τα περί βροχερής ημέρας του καλοκαιριού που δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός, προσπάθησε να ξεπεράσει χωρίς σχόλια τη δύσκολη στιγμή.

Στη χθεσινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι Ελλάδα και Ρωσία διαφωνούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι «η συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, Ελλάδα και Σκόπια αντιμετωπίζουν και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή.

Φάνηκε ωστόσο ότι η Ρωσία δίνει μεγαλύτερη βάση στις εξελίξεις που αφορούν την ενέργεια.

Όχι τυχαία, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι «η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανότητα πρόσκλησης ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα υποδομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της νότιας διαδρομής».

Απέναντι στην πίεση του κ. Πούτιν για το ελληνικό τμήμα του Turkish Stream, ο Έλληνας πρωθυπουργός «έπαιξε» άμυνα.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που προχωρούν σε κατασκευή αγωγών σε συνεργασία με τη Ρωσία, σημείωσε ότι η συζήτηση επεκτάθηκε στις δυνατότητες προώθησης του αγωγού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και από εδώ προς την Ιταλία και άλλες χώρες ως μια ενέργεια που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε περιφερειακο ενεργειακό κόμβο, δεν είπε ωστόσο κάτι που θα ενεργοποιούσε τα αντανακλαστικά της Ουάσινγκτον, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον ελληνορωσικό διάλογο στο θέμα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Πούτιν δεν διακινδύνευσε κάποια θέση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως υπέρ ή κατά των ενεργειών που είναι σε εξέλιξη για την επίλυσή του.

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη σταθερή θέση στήριξης στο Κυπριακό και τόνισε τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Πούτιν για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια «που έχουν καίρια σημασία για εμάς».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι βασικός του στόχος ήταν η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά «θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της» και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία για το πλαίσιο ελέγχου συμβατικών εξοπλισμών και πυρηνικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By