Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Telegraph για τη Θεσσαλονίκη: «Με παριζιάνικο αέρα»

«Δεν ήμουν σίγουρος τι να περιμένω. Τότε όμως, ξαφνικά, έφτασα στη λεωφόρο Νίκης, στην παραλία και εκείνη τη στιγμή όλα άλλαξαν.

Η πόλη είναι ιδανικά τοποθετημένη, στην άκρη της θάλασσας. Ο κόλπος του Θερμαϊκού είναι απέραντος και απολαυστικός, με υπέροχα ηλιοβασιλέματα, ένα τεράστιο φεγγάρι και την αίσθηση ηρεμίας και κενότητας. Όλα αυτά είναι μία εξαιρετική αντίθεση με το χάος που άφησες πίσω….».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει, στην εφημερίδα Telegraph, την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη ο Βρετανός συγγραφέας Άντονι Χόροβιτς, ο άνθρωπος που υπέγραψε το μυθιστόρημα για τον James Bond, «Trigger Mortis», ο οποίος βρέθηκε σε αυτό τον τόπο επηρεασμένος από το βιβλίο «Το Νήμα» της Βικτόρια Χίσλοπ καθώς, όπως σημειώνει, τα γραπτά της μπορούν να κάνουν κάποιον φιλέλληνα.

«Ο Ερνέστ Εμπράρ, ο σπουδαίος Γάλλος αρχιτέκτονας, έφερε επίσης έναν παριζιάνικο αέρα στη νέα μητρόπολη, με μεγάλες λεωφόρους, πεζόδρομους, πλατείες και πολλά δέντρα, που παρέχουν σκιά και βοηθούν στην ποιότητα του αέρα», σημειώνει, επιπλέον, αναφερόμενος στον αρχιτέκτονα που δούλεψε για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης έπειτα από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Για το τέλος, αναφέρει ότι έμαθε και τη λέξη «χαλαρά» που την νιώθει κανείς όταν αρχίζει να εξερευνά την πόλη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By