Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Τελεσίγραφο δανειστών στην Ελλάδα- Δραματικές ώρες στις Βρυξέλλες

Αν ο Τσίπρας δεν καταλήξει σε συμφωνία, τότε μόνο η πρόταση των δανειστών θα υποβληθεί στο Eurogroup, αναφέρουν ξένα δίκτυα

maximou - tsipras

Νέα δραματική διάσταση παίρνουν οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς επανέρχεται το σενάριο του «take it or leave it». Με μήνυμά του στο Twitter, ο επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών των Financial Times, Peter Spiegel επικαλείται δύο αξιωματούχους των θεσμών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αν οι συζητήσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 12 το μεσημέρι, τότε μόνο η πρόταση των δανειστών θα δοθεί στις 14:00 στο Eurogroup. «Φτάνει η ώρα του take it or leave it», σχολιάζει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, οι αξιωματούχοι που επιβεβαιώνουν το τελεσίγραφο τονίζουν ότι μετά τις άκαρπες μεταμεσονύκτιες συζητήσεις, είναι πιθανό να αποτύχουν και οι σημερινές διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού.

«Οι Έλληνες δεν μετακινήθηκαν καθόλου«, είπε ένας αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «τα επίπεδα του εκνευρισμού είναι πολύ υψηλά. Το σκηνικό είναι δυσοίωνο».

Τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες επιβεβαιώνει και το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία έως σήμερα το μεσημέρι να κατατεθεί η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μαζί με τη λίστα προαπαιτούμενων, προβλέπει επίσης ότι αυτά θα πρέπει να ψηφιστούν πρώτα από την ελληνική Βουλή (εντός του Σαββατοκύριακου) και μετά, τη Δευτέρα ή την Τρίτη, να ψηφιστεί η συμφωνία από τα υπόλοιπα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Σε εξέλιξη είναι η νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές. Η ώρα των αποφάσεων έφτασε για την Ελλάδα και την Ευρώπη, μετά το νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των θεσμών αλλά και το νέο τελεσίγραφο που έδωσε το Eurogroup για οριστικοποίηση μιας συμφωνίας το αργότερο έως τις 12.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχει ακόμα λευκός καπνός.

Η ανταποκρίτρια της Καθημερινής, Ελένη Βαρβιτσιώτη, μεταδίδει ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει πως το τελεσίγραφο για κατάθεση συμφωνίας μέχρι της 12.00 η ώρα Ελλάδας ισχύει και είναι πολύ αυστηρό.

Τα τεχνικά κλιμάκια συνεδρίασαν στις 7: 00 το πρωί και σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα με Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντράγκι.

Στις 12 το μεσημέρι αναμένονται δηλώσεις από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ στις 14:00 συνέρχεται το Eurogroup.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By