Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Τελεσίγραφο των τραπεζών στους Δομαζάκηδες για έξοδο από την Creta Farms

Στενεύουν τα περιθώρια στην Creta Farms καθώς οι τράπεζες απέρριψαν την υπό όρους ενεχυρίαση των μετοχών που αντιπρότειναν οι βασικοί μέτοχοι, αδελφοί Δομαζάκη ώστε να συναινέσουν σε νέα -ενδιάμεση- χρηματοδότηση ενώ η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή φαίνεται να έχει μπλοκάρει λόγω του τοξικού κλίματος που έχουν δημιουργήσει τα δύο αδέλφια.

Γι αυτό και πλέον αρχίζει να προλειαίνεται το έδαφος για μία λύση μέσω της διαδικασίας του άρθρου 106 δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Με αυτή εκτιμάται ότι θα είναι πιο εύκολη η είσοδος επενδυτή την αλλαντοβιομηχανία αφού αφενός η «νέα εταιρεία» που θα σχηματιστεί και στην οποία θα περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία της εισηγμένης θα φέρει λιγότερα δανειακά βάρη και αφετέρου δεν θα εμπλακούν οι παλαιοί μέτοχοι.

Γι αυτό και πληροφορίες του NM ανέφεραν ότι τα τραπεζικά ιδρύματα ετοίμαζαν απαντητική επιστολή – τελεσίγραφο προς τη διοίκηση του Μάνου Δομαζάκι με την οποία θα ξεκαθάριζαν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στο αίτημα του για νέα, ενδιάμεση χρηματοδότηση, εάν πρώτα δεν ενεχυριαστούν χωρίς όρους οι μετοχές που κατέχουν οι δύο βασικοί μέτοχοι και υπεύθυνοι για το σημερινό κατάντημα του Νο1 παίκτη στην εγχώρια αγορά αλλαντικών.

Κοινώς δεν συμβιβάζονται με τίποτα άλλο παρά να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εισηγμένης ώστε, βγάζοντας απ’ την εξίσωση τα δύο αδέλφια, να προχωρήσουν χωρίς δυνητικές εμπλοκές στην αναδιάρθρωση της εταιρείας με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Νωρίτερα ο Μάνος Δομαζάκις, που σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωνε ότι δεχόταν να ενεχυριάσει τις μετοχές του, βάζοντας όμως όρους στις τράπεζες και ο Τάκης Δομαζάκης δεχόταν να προβεί στην ενεχυρίαση των δικών του μετοχών χωρίς «αστερίσκους» με τη μόνη προϋπόθεση να πράξει ακριβώς το ίδιο και ο αδερφός του ο Μάνος!

Ο τελευταίος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, αποδεχόταν την ενεχυρίαση μετοχών υπό τον όρο ότι τα δικαιώματα των έως σήμερα μη ενεχυριασμένων μετοχών θα ασκηθούν μόνο σε περίπτωση κατά την οποία εντοπισθούν εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισόδου νέου επενδυτή, ώστε μέσω της ενάσκησης του δικαιώματος ψήφου τα εν λόγω εμπόδια να αρθούν και να ολοκληρωθεί η συμφωνία που θα αφορά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της.

Κάτι όμως που αφενός περιόριζε το εύρος των κινήσεων των πιστωτών και αφετέρου άνοιγε παράθυρο για άσκηση βέτο σε επιλογή στρατηγικού επενδυτή που μπορεί να μην ήταν αρεστός στον Μάνο Δομαζάκι.

Κάτι που εκ των πραγμάτων δεν επιθυμούν οι τράπεζες. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του b.s. τέθηκε άλλος ένας όρος, να εξαιρεθεί απ’ τον διακανονισμό τρίτη εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια.

Υπενθυμίζεται πως οι κ. Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης κατέχουν από 44% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Ενεχυριασμένο ήδη στις τράπεζες, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων συνολικού ύψους 94,82 εκατ. ευρώ που υπεγράφη με την Creta Farms τον Μάρτιο του 2018, είναι ποσοστό 19% ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του b.s. ένα ακόμα 20% είναι ενεχυριασμένο από το 2014 στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Οι πιστωτές είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τις πιέσεις καθώς βλέπουν ότι κλιμακώνεται ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δύο αδελφών, παρά το γεγονός ότι η Creta Farms είναι ένα βήμα απ’ το απόλυτο κενό. Μάλιστα το διαρκές δημόσιο ξεκατίνιασμα των αδελφών που συνοδεύεται με απειλές, καταγγελίες, εξώδικα και αγωγές πέραν της δημιουργίας νέων προβλημάτων στη λειτουργία της εισηγμένης, τροφοδοτεί και ένα τοξικό κλίμα που επηρεάζει τους επίδοξους επενδυτές.

Η περίπτωση τους πλέον άπτεται της ψυχιατρικής», έλεγε στο NM πηγή με καίριο ρόλο στο εγχείρημα αναδιάρθρωσης της εισηγμένης. «Έπρεπε να δει κανείς τι γινόταν στην τελευταία Γενική Συνέλευση.

Πέρασαν 3,5 ώρες κατά τις οποίες τα δύο αδέλφια έβγαζαν τα απωθημένα τους καταγγέλλοντας διαρκώς ο ένας τον άλλον ακόμα και για πλαστογραφία για να αποφασιστεί τελικώς η αναβολή. Είναι άλλο να ακούς γι αυτό και άλλο να το βλέπεις», έλεγε χαρακτηριστικά.

Αυτό το κλίμα που επικρατεί, εξηγεί η ίδια πηγή, αποτρέπει τους επενδυτές που έχουν εμφανιστεί να εκδηλώσουν τελικώς και ενεργό ενδιαφέρον.

«Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά πρέπει να καταλάβετε πως αυτό είναι ακόμα προφορικό, σε προκαταρκτικό στάδιο ενώ σοβαρές προτάσεις φαίνονται δυο – τρεις», έλεγε πηγή με γνώση του αντικειμένου στο NM.

Η πληροφορία αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της Creta Farms την περασμένη εβδομάδα και με την οποία δήλωνε πως υπάρχει έγγραφη εκδήλωση ενδιαφέροντος από 7 επενδυτικά σχήματα τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Κάτι όμως που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί απ’ την ΕΥ που υποτίθεται ότι τρέχει τη διαδικασία.

Επιπρόσθετα η παραπάνω πηγή δήλωνε στο NM πως όλοι οι επενδυτές που έχουν κάνει ήδη επαφή γνωστοποιώντας το ενδιαφέρον τους θέτουν ως απαραίτητο όρο να μην υπάρχει εμπλοκή με τους σημερινούς μετόχους καθώς «δεν θέλουν να μπλέξουν», όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα η εταιρεία συνεχίζει να βρίσκεται σε υποτυπώδη λειτουργία με την εβδομαδιαία παραγωγή να κινείται μεταξύ 20 και 60 τόνων αντί του στόχου για 200.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By