Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Τελευταία ευκαιρία για τις 120 δόσεις – Δεν θα δοθεί παράταση λέει η κυβέρνηση

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την λήξη της ρύθμισης των 120 δόσεων, καθώς η προθεσμία εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση αποκλείει κάθε ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, ωστόσο φοροτεχνικοί αλλά και επαγγελματικοί φορείς, πιέζουν όλο και περισσότερο για παράταση.

Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει πως δεν θα δοθεί καμία παράταση, αλλά θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να το κάνει εάν ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν είναι λίγοι σε σχέση με το σύνολο και κυρίως εάν το ύψος των ρυθμιζόμενων οφειλών, δεν είναι ικανοποιητικό.

Στο πλαίσιο αυτό, όλα θα κριθούν τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, καθώς η σχετική επίσημη προθεσμία εκπνέει στις 30 του τρέχοντος μηνός.

Κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ερωτηθέντες σχετικά τονίζουν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία λήγει στις 30/9 είναι η τελευταία, η μοναδική και η πιο ευνοϊκή για όλους ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παραπέμπουν δε στην πρόσφατη και ρητή δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού από βήματος ΔΕΘ ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους και ότι δεν θα υπάρξει άλλη.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία σε έως και 120 δόσεις, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις παραμένει ανοιχτή, ωστόσο υπάρχουν «σημεία – κλειδιά» που πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες.

Μείωση επιτοκίου από 5% στο 3% (υπολογίζεται αυτόματα για όσους έχουν ενταχθεί )
Μείωση ελάχιστης δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ (με αίτηση για νέο υπολογισμό)

Ένταξη νομικών προσώπων με οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ
Αναστολή τραπεζικών κατασχέσεων (ηλεκτρονική αίτηση για βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία ο οφειλέτης προσκομίζει εντός μηνός στην τράπεζα ή σε όποιον έχει την απαίτηση κατάσχεσης).

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «κανείς δεν θα βρεθεί εκτός των 120 δόσεων» και επισήμανε πως με τη ρύθμιση αυτή «δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους».

«Πρέπει το Δημόσιο να διαχειριστεί αυτές τις οφειλές υπέρ του συμφέροντός του», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, μέσω του ΣΚΑΙ.

Ο στόχος της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα είναι δεδομένος και αφορά την ένταξη στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότερων φορολογούμενων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός υποβολής των σχετικών αιτήσεων δεν έχει ανεβάσει ακόμη στροφές.

Ζητούν παράταση για τις 120 δόσεις – Τα προβλήματα
Αναγκαία κρίνει την παράταση της προθεσμίας για την υπαγωγή στις 120 δόσεις και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος εξετάζει τα προβλήματα που παραμένουν ανεπίλυτα σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων του ν. 4611/2019.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη ρύθμιση κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών, σε πλήθος περιπτώσεων δεν εμφανίζεται καθόλου ή εμφανίζεται εσφαλμένα το σύνολο των πραγματικών οφειλών.

Επίσης, σε περιπτώσεις για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση επί αιτήσεως αμφισβητήσεως οφειλής λόγω «εύλογης αμφιβολίας» (ν. 4554/2018), η σχετική πλατφόρμα δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση υποβολής αίτησης, με άμεσο κίνδυνο απώλειας της προθεσμίας.

Προς το παρόν πάντως το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δεν έχουν πάρει θέση.

Οι φοροτεχνικοί δηλώνουν πως αν τελικά δοθεί η παράταση, κερδισμένοι θα είναι και οι οφειλέτες που θα ανασάνουν και θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά και η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα λάβουν τα χρήματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By