Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Τέλη Μαρτίου η αποκλιμάκωση στα κρούσματα, έπεσαν στις 3.500 οι νοσηλείες

Σε ενάμιση μήνα αναμένεται η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα να αποτυπώνεται με τετραψήφιους αριθμούς – Σε σταθερά πτωτική πορεία φαίνεται πως έχει εισέλθει η θνητότητα – 53 θανάτους ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ

Με σταθερό βήμα και δικλείδες ασφαλείας, η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα έστω και με… μάσκα, η υποχρεωτική χρήση της οποίας παραμένει ως αναγκαία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Η ενδεχόμενη άρση της θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα έχει αποτυπωθεί μια πρώτη εικόνα από τη χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση και διασκέδαση.

Η κυριαρχία της παραλλαγής Όμικρον έγινε η γέφυρα για το πέρασμα στη μεγαλύτερη ελευθερία, έπειτα από δύο επιδημικά κύματα με υψηλό κόστος σε νοσηλείες, ανθρώπινες απώλειες και ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού. Από την επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα στα τέλη του περασμένου Αυγούστου έως εκείνη της Όμικρον στα μέσα Ιανουαρίου, στο ημερολόγιο της επιδημίας καταχωρίσθηκαν πάνω από 1,1 εκατ. κρούσματα.

Ενώ όμως η μετάδοση της Όμικρον στην κοινότητα παραμένει έντονη -σήμερα εντοπίζονται 16.962 νέες λοιμώξεις -, η παραλλαγή Δέλτα που εξαλείφεται από τον επιδημιολογικό χάρτη, μειώνει πλέον την παρουσία της και στα νοσοκομεία. «Μπαίνουμε σε διαδικασία πολλών κρουσμάτων, αλλά λίγων νοσηλειών», δήλωσε νωρίτερα στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), Νίκος Τζανάκης.

Μειώνονται οι θάνατοι – Στις 3.500 οι νοσηλείες

Σε σταθερά πτωτική πορεία φαίνεται πως έχει εισέλθει η θνητότητα από COVID-19, η οποία μειώθηκε κατά 20% κατά τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη. Οι σημερινοί 53 θάνατοι από κορωνοϊό που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτελούν τον μικρότερο αριθμό που καταγράφεται έπειτα από τέσσερις περίπου ανάλγητους μήνες, από τις 7 Νοεμβρίου 2021 οπότε είχαν ανακοινωθεί 52 νεκροί.

Καθοδικά κινούνται και οι νοσηλείες περιστατικών COVID, με βραδύτερο έστω ρυθμό στις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΕΛ, ΜΑΦ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ) εν συγκρίσει με τις απλές κλίνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του porotthema.gr και ygeiamou.gr, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στην επικράτεια ανέρχονται σήμερα σε 3.500 περίπου, με το 80% σε απλές κλίνες και το 12% στις ΜΕΘ.

Το περασμένο 24ωρο, άλλοι 359 ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομεία της χώρας λόγω νόσησης με COVID-19 και στους 459 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Πάνω από 3% η θετικότητα στα νησιά

Από τα τέλη Μαρτίου αναμένεται η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα να αποτυπώνεται με τετραψήφιους αριθμούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μέχρι τότε και όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ο κορωνοϊός θα κυκλοφορεί στη χώρα αλλάζοντας κάθε φορά γειτονιά.

Από τα στοιχεία για την περασμένη εβδομάδα, 14 – 20 Φεβρουαρίου 2022, η διασπορά νέων κρουσμάτων υπήρξε «εκρηκτική» στα νησιά. Ενώ στην υπόλοιπη χώρα η θετικότητα των τεστ ήταν μικρότερη του 3% ή και 2%, σε ορισμένες νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) καταγράφηκαν διπλάσια ή τριπλάσια ποσοστά και, ειδικότερα, 6,25% στην ΠΕ Καρπάθου, 4,97% στην ΠΕ Σάμου, 3,35% στην ΠΕ Χίου, 4,21% στην ΠΕ Μυκόνου, 3,29% στην ΠΕ Λέσβου, 3,34% στην ΠΕ Ιθάκης και 3,14 στην ΠΕ Κέας – Κύθνου.

Τέλος, αναφορικά με τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους 4-18 ετών, για την παραπάνω εβδομάδα αναφοράς παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού τους επί των συνολικών διαγνώσεων, με τα 40.163 να αποτελούν το 32%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By