Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Τελικά χρησιμοποιεί κανένας Bitcoin για τις αγορές του;

Το Bitcoin μετατρέπεται γρήγορα σε βασικό προϊόν (commodity) και αυτό αρχίζει να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται.

Ο δημιουργός του Bitcoin ήθελε το κρυπτονόμισμα να χρησιμοποιείται ακριβώς όπως τα μετρητά – για την αγορά και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών. Και για ένα μικρό χρονικό διάστημα ήταν πράγματι έτσι. (Η πρώτη αγορά ήταν δύο πίτσες Papa John – για 10.000 Bitcoin).

Σήμερα, όμως, το Bitcoin μετατρέπεται γρήγορα σε βασικό προϊόν (commodity) και αυτό αρχίζει να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται. Σκεφτείτε το εξής: Οι επενδυτές «σπρώχνουν» χρήματα στην αγορά χρυσού εδώ και χρόνια, αλλά δεν βλέπετε πολλούς ανθρώπους να πληρώνουν με το σπάνιο μέταλλο όταν αγοράζουν έναν νέο καναπέ.

Οι συναλλαγές Bitcoin, συνολικά, είναι σίγουρο ότι αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών των συναλλαγών είναι η αγορά και η πώληση νομισμάτων από traders. Η χρήση τους για υπηρεσίες (και εδώ παρακάμπτουμε τις ύποπτες συναλλαγές που γίνονται στο dark web) έχει περιορισθεί από τα υψηλά τέλη χρήστη.

Οι χρεώσεις συναλλαγών Bitcoin για συναλλαγές peer-to-peer σημείωσαν έντονη άνοδο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σκαρφαλώνοντας από τα 1,13 δολάρια, κατά μέσο όρο, την 1η Οκτωβρίου στα 34,10 δολάρια στις 23 Δεκεμβρίου. Αυτό αποθάρρυνε τη χρήση του κρυπτονομίσματος και οδήγησε μερικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Steam – της δημοφιλούς υπηρεσίας ψηφιακής διανομής για παιχνίδια -, να σταματήσουν να δέχονται Bitcoin.

Έκτοτε, τα τέλη έχουν υποχωρήσει ραγδαία και την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μόλις 20 σεντ, σύμφωνα με την Bitinfocharts. Αυτό σημαίνει ότι τα τέλη βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό 12μήνου.

Θα αναζωογονήσει αυτή η εξέλιξη την αγορά; Μένει να το δούμε. Με την πρόσφατη ανάκαμψη της αξίας του Bitcoin, οι κάτοχοί του θα δυσκολευτούν να αντισταθούν στο ενδεχόμενο να διατηρήσουν τα Bitcoin τους με την ελπίδα να εξασφαλίσουν σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By