Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Τέλος η ξένη μπύρα στη Ρωσία – Μετά τη Heineken αποχωρεί και η Carlsberg

Την πώληση της ρωσικής θυγατρικής και την πλήρη αποχώρηση από τη μεγαλύτερη (σε έκταση) χώρα του πλανήτη προανήγγειλε η Carlsberg, η μεγαλύτερη ζυθοποιία στη ρωσική αγορά. «Έχουμε πάρει τη δύσκολη απόφαση να αποχωρήσουμε πλήρως από τη Ρωσία. Πιστεύουμε ότι είναι μια σωστή κίνηση» ανακοίνωσε η δανέζικη εταιρεία, η οποία εντάσσεται στη λίστα των πολυεθνικών […]

Την πώληση της ρωσικής θυγατρικής και την πλήρη αποχώρηση από τη μεγαλύτερη (σε έκταση) χώρα του πλανήτη προανήγγειλε η Carlsberg, η μεγαλύτερη ζυθοποιία στη ρωσική αγορά.

«Έχουμε πάρει τη δύσκολη απόφαση να αποχωρήσουμε πλήρως από τη Ρωσία. Πιστεύουμε ότι είναι μια σωστή κίνηση» ανακοίνωσε η δανέζικη εταιρεία, η οποία εντάσσεται στη λίστα των πολυεθνικών που γυρνούν την πλάτη στο Κρεμλίνο.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί αντίστοιχη απόφαση έλαβε και η Heineken, η οποία αποτελεί μία από τις βασικές ανταγωνίστριες της Carlsberg στη ρωσική αγορά.

Συγκεκριμένα, η ολλανδική ζυθοποιία ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση των δραστηριοτήτων έως ότου η θυγατρική πουληθεί και μεταβιβαστεί. Μάλιστα, η ζημιά για τη Heineken εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ.

«Η Heineken σταματάει τις νέες επενδύσεις και τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, τερματίζοντας την παραγωγή, την πώληση και τη διαφήμιση του brand Heineken® και ανακοινώνοντας ότι δεν θα δέχεται πλέον τα όποια χρηματοοικονομικά οφέλη ή κέρδη από τις ρωσικές δραστηριότητες» αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση. Και προστίθεται: «Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία της επιχείρησης στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη υπό τις παρούσες συνθήκες. Επομένως, αποφασίσαμε να φύγουμε από τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen IQ για το 2021, οι Carlsberg, Heineken και AB InBev αποτελούν τους τρεις μεγαλύτερους «παίχτες» στη ρωσική αγορά της μπύρας, κατέχοντας συνδυαστικά το 67,5% των συνολικών πωλήσεων, δηλαδή τα 2/3.

By