Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Τέλος και η Heineken από τη Ρωσία – Αφήνει ζημιά 400 εκατ. ευρώ

Διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τους περίπου 1.800 εργαζόμενους έως το τέλος του 2022

Την απόφασή της να αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά, αναστέλλοντας τις νέες επενδύσεις, την εγχώρια παραγωγή αλλά και τις εξαγωγές, ανακοίνωσε η Heineken, εντασσόμενη στη λίστα στον πολυεθνικών που γυρίζουν την πλάτη στη μεγαλύτερη (σε έκταση) χώρα του κόσμου.

«Η Heineken σταματάει τις νέες επενδύσεις και τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, τερματίζοντας την παραγωγή, την πώληση και τη διαφήμιση του brand Heineken® και ανακοινώνοντας ότι δεν θα δέχεται πλέον τα όποια χρηματοοικονομικά οφέλη ή κέρδη από τις ρωσικές δραστηριότητες» αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση της ζυθοποιίας.

Και προστίθεται: «Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία της επιχείρησης στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη υπό τις παρούσες συνθήκες. Επομένως, αποφασίσαμε να φύγουμε από τη Ρωσία».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Heineken διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τους περίπου 1.800 εργαζόμενους έως το τέλος του 2022 και ότι θα διασφαλίσει τη μελλοντική τους απασχόληση.

Η ζημιά από την αποχώρηση υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατ. δολάρια, όπως εκτιμά η ολλανδική εταιρεία, η οποία ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι μια «εύρυθμη μεταβίβαση», από την οποία δεν θα αποκομίσει όφελος.

Αποσαφηνίζει δε, ότι θα συνεχίσει τις ρωσικές δραστηριότητες με μειωμένη λειτουργία για ένα ορισμένο μεταβατικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κρατικοποίησης.

Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει απειλήσει να «κρατικοποιήσει» όσες ξένες πολυεθνικές αποφασίζουν να αποχωρήσουν ή να αναστείλουν τις δραστηριότητές, στο πλαίσιο του άτυπου εμπάργκο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

By