Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τέλος και το Spotify από τη Ρωσία – Η σουηδική απάντηση στην Ρωσία

Το Spotify αποσύρεται εντελώς από τη Ρωσία καθώς οι πρόσφατοι νόμοι περιορίζουν τις επιχειρήσεις media θέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και ακροατές. Μέχρι το τέλος Απριλίου, οι δραστηριότητες streaming της σουηδικής εταιρείας αναμένεται να ανασταλούν πλήρως.

Η απόφαση του Spotify να αποχωρήσει από τη Ρωσία τάσσεται μαζί με τις υπόλοιπες δυτικές εταιρείες μέσων ενημέρωσης στην προσπάθεια τους να παρέχουν ειδήσεις στους Ρώσους πολίτες, ενώ αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία και το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

Το Spotify είναι βέβαια περισσότερο γνωστό για τις υπηρεσίες streaming μουσικής, αλλά φιλοξενεί επίσης μια σειρά από podcasts με πολιτικό περιεχόμενο. Αν και η εταιρεία είχε προηγουμένως σταματήσει να προσφέρει premium συνδρομές στη Ρωσία, η δωρεάν υπηρεσία του εξακολουθούσε να είναι διαθέσιμη. Νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε όμως ότι θα κλείσει το γραφείο στη χώρα και θα αφαιρέσει το περιεχόμενο των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και η Google, αποχώρησαν από την χώρα και σταμάτησαν να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στη Ρωσία. Αρκετές τράπεζες και brands, όπως τα McDonald’s και τα Starbucks, έχουν επίσης σταματήσει να λειτουργούν στη χώρα μετά την εισβολή της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα. Οι εταιρείες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως ζητήματα, όπως περιορισμένες υπηρεσίες πληρωμών, υλικοτεχνικά προβλήματα και ένα “αδύναμο” ρούβλι.

Ωστόσο, η απόφαση της Spotify βασίζεται περισσότερο στην πρόσφατη καταστολή της χώρας απέναντι στις ειδήσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε σχέση με την αρνητική προβολή για τον ρωσικό πόλεμο. Αρκετοί αγγλόφωνοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούσαν να κρατήσουν τους δημοσιογράφους και το λοιπό προσωπικό ασφαλείς στη Ρωσία, μετά τον νόμο της χώρας περί “ψευδών ειδήσεων” που ουσιαστικά απαγορεύει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Το BBC ανέστειλε μάλιστα τις δραστηριότητές του στη Ρωσία πρόσφατα αυτό το μήνα, συνεχίζοντας όμως να κάνει ρεπορτάζ, ενώ οι New York Times μείωσαν το προσωπικό και τις δραστηριότητές τους στη χώρα, και ορισμένες εφημερίδες αφαίρεσαν τους τίτλους από τους δημοσιογράφους στη Ρωσία.

By