Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τέλος ο «μήνας του μέλιτος» για τον Μακρόν

Ο μήνας του μέλιτος για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν έλαβε τέλος.

Όντας ήδη δύο μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί και τοπικές αρχές αμφισβητούν τον Γάλλο πρόεδρο για τις προτεινόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό.

Αποφασισμένος να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, ο κ Μακρόν έχει υποσχεθεί να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ για τον περιορισμό του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ γεγονός που προϋποθέτει 4,5 δις. ευρώ περικοπές φέτος και ακόμα περισσότερες για το 2018.

Αν κι όλα αυτά ακούγονται θετικά στην αρχή, όταν έρχεται η φάση της υλοποίησης οι αντιστάσεις από τα υπουργεία ξεκινούν. Κανένας δεν αρέσκεται στην ιδέα της ύπαρξης λιγότερων χρημάτων. «Η εκπαίδευση είναι σημαντική!» τονίζουν οι καθ ύλην αρμόδιοι, «η υγεία είναι ζωτικής σημασίας» λένε οι άλλοι και πάει λέγοντας.

Περιέργως, για τη Γαλλία, η πρώτη σκληρή αντίσταση ήρθε από τους συνήθεις υποταγμένους στρατιωτικούς. Ο γενικός στρατηγός, Pierre de Villiers, χρησιμοποιώντας ορισμένες εκφράσεις που οι Financial Times δεν μπορούν να δημοσιεύσουν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά τις περικοπές του Μακρόν στο στρατό.

Από πλευράς του ο γάλλος πρόεδρος επέπληξε τον γενικό στρατηγό δημόσιο τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να βγάζει τα άπλυτά το στη φόρα». Ταυτόχρονα προσπάθησε να εξευμενίσει το στρατιωτικό κατεστημένο υποσχόμενο μια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών την επόμενη χρονιά.

Στα άρματα βρίσκονται ωστόσο και οι εκπαιδευτικοί για την ακύρωση της χρηματοδότησης ύψους 331 εκατ. ευρώ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην έρευνα. «Αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου στην εφημερίδα Le Monde. «Πρωτοφανή» χαρακτήρισε την απόφαση ένας άλλος εκπαιδευτικός.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Παρίσι, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 13 δισ. δολαρίων από το 2022, 3 δισ. περισσότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που ωθεί ακόμα περισσότερους στο να ασκήσουν σκληρή κριτική στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύφμωνα με τον επικεφαλής της ένωσης γάλλων Δημάρχων και μεγάλο επικριτή του Μακρόν, Φρανσουά Μπαρουάν , «η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να σκουπίζει τα πόδια της στην αυλή της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ακόμα και μακριά από τον προυπολογισμό όμως ο κ. Μακρόν αντιμετωπίζει άλλου είδους αντιδράσεις. Ο λογός είναι κυρίως η πρόταση που έκανε για τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον οποίο βρίσκεται η χώρα από τον Νοέμβριο του 2015 όπου και βίωσε την φρίκη του Μπατακλάν, και να ενσωματώσει ορισμένες από τις συνθήκες που ισχύουν σε τέτοιες περιπτώσεις στην καθημερινότητα μέσω της αντίστοιχης νομοθέτησης. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να συζητηθεί στη Γερουσία αυτή την εβδομάδα.

By