Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τεντ Σαράντος: Ο μάνατζερ με τις ελληνικές ρίζες που θέλει να αλλάξει το Netflix

Η επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι ελληνικές παραγωγές – H «βουτιά» συνδρομών, εσόδων, μετοχής και η «μάχη» για την ανάκαμψη του αμερικανικού «κολοσσού»

Πριν από μια διετία, Ιούλιο μήνα του 2020 τέτοιες μέρες, η ηγεσία της Netflix Inc λάμβανε τη μεγάλη απόφαση να εμπιστευθεί έναν ιδιαίτερα νευραλγικό ρόλο σε ένα στέλεχος με ελληνική καταγωγή – από το νησί της Σάμου, συγκεκριμένα: Τον Τεντ Σαράντο.

Ο μέχρι τότε υπεύθυνος περιεχομένου του αμερικανικής, εισηγμένης στο Nasdaq, εταιρείας – «κολοσσού», με ετήσια έσοδα που αγγίζουν το «φράγμα» των 30 δισ. δολ. (πάροχος της δημοφιλούς συνδρομητικής υπηρεσίας streaming, που δίνει στα μέλη της δυνατότητα να παρακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες χωρίς διαφημιστικά σποτ μέσω συσκευής συνδεδεμένης στο internet, αλλά και παραγωγός ταινιών), πήρε προαγωγή στη θέση του συνδιευθύνοντος συμβούλου και μαζί, φυσικά, τις ευθύνες που της αναλογούν…

Δύο χρόνια μετά από την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων του, ο δρόμος του 57χρονου Ελληνοαμερικανού Co-CEO τον έφερε ως το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κ. Σαράντος συναντήθηκε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Εκεί, άκουσε με τη δέουσα προσοχή τον πρωθυπουργό να του εξηγεί τις ευκαιρίες που προσφέρει ο οπτικοακουστικός τομέας για την προβολή και ανάδειξη της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή, το όραμα της ελληνικής κυβέρνησης για αυτόν, αλλά και την οικονομική και πολιτιστική αξία του.

Ο εκ των επικεφαλής ενός τόσο ισχυρού «παίκτη» της «βιομηχανίας του θεάματος» έχει κάθε λόγο για να ασχολείται με τις προοπτικές κάθε νέου -ή προτεινομένου- project, αναζητώντας και από την πλευρά του -πέρα από το συναισθηματικό μέρος- την αξιοποίηση περισσότερων δυνατοτήτων ενίσχυσης του προϊόντος και εμπλουτισμού του χαρτοφυλακίου της Netflix, ενδεχομένως με νέες παραγωγές.

Και το ταξίδι του στην Ελλάδα τού παρείχε μια τέτοια ευκαιρία στην προσπάθειά του να δώσει στην εταιρεία του το «φιλί της ζωής», μετά από τα προβλήματα των τελευταίων μηνών. Στο ενεργητικό του καταγράφεται μάλιστα η οργάνωση μιας τουλάχιστον κορυφαίας παραγωγής στη χώρα μας, που γυρίστηκε στις Σπέτσες με προϋπολογισμό +200 εκατ. δολ. και θα κυκλοφορήσει Νοέμβριο – Δεκέμβριο (Knives Out 2 με τον πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Daniel Craig)…

Η διαδοχή Χάστλινγκς, ο… Εσκομπάρ και ο Ομπάμα

Ο ίδιος εξακολουθεί να διατηρεί ηγετικό ρόλο στον χειρισμό ζητημάτων που σχετίζονται με το περιεχόμενο των εκπομπών και ταινιών της κορυφαίας παγκοσμίως συνδρομητικής υπηρεσίας. «Το Netflix παραμένει ο πρωταθλητής του streaming», απάντησε πριν από λίγες ημέρες ο Τεντ Σαράντος και απέδωσε τη μείωση των συνδρομητών της στον πληθωρισμό, που ώθησε τα νοικοκυριά να μειώσουν τις δαπάνες τους.

Μίλησε, επίσης, για ένα νέο, φθηνότερο συνδρομητικό πακέτο που ετοιμάζει η εταιρεία του και την εισαγωγή των διαφημίσεων, που ίσως θα βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης. Το background του ομογενή μάνατζερ επιβεβαιώνει ότι μόνο για τυχαίο πρόσωπο δεν πρόκειται.

Έλληνας τρίτης γενιάς, με καταγωγή από την Σάμο, μα γεννημένος στο Φοίνιξ της Αριζόνα, δεν μιλάει… πολύ την ελληνική γλώσσα, είναι καθολικός στο θρήσκευμα και γιος ενός ηλεκτρολόγου και μιας νοικοκυράς -το 4 ο παιδί από 5. Κάποτε, ο παππούς του, Άλεξ Κυριαζάκης, άφησε το νησί του, τη Σάμο, για να ξενιτευτεί ως μετανάστης στην Αμερική…

Η γνωριμία του με τον ιδρυτή της Netflix και έτερο Co-CEO της, Ριντ Χάστλινγκς, το 1999 του άνοιξε την μεγάλη πόρτα, καθώς έναν χρόνο αργότερα εντάχθηκε στο δυναμικό της. Ο Σαράντος με παρουσία άνω της 20ετίας στην εταιρεία και μεγάλη πείρα στον κλάδο του τηλεοπτικού θεάματος κέρδισε την προαγωγή του σε μια ευαίσθητη περίοδο -όταν το 2020 υπήρχαν και πάλι εκτιμήσεις για επιβράδυνση της αύξησης του αριθμού των συνδρομητών της Netflix- και δεν έλειπαν αυτοί, που πίστευαν ότι ουσιαστικά προαλείφεται για να διαδεχθεί τον Χάστινγκς.

Οι επιλογές του δεν τον πρόδωσαν, άλλωστε. Το 2011 ήταν αυτός που αποφάσισε την αγορά των δικαιωμάτων της σειράς «House Of Cards» έναντι 100 εκατ. δολαρίων, όπως και του «Narcos», με θέμα την ζωή του Πάμπλο Εσκομπάρ, οι οποίες σάρωσαν σε θεαματικότητα. Από τα μαθητικά του χρόνια, αγαπούσε ένα άλλο επάγγελμα. Τη δημοσιογραφία. Το 1979 εργάσθηκε ως υπάλληλος σε αλυσίδα βίντεο κλαμπ για τα προς το ζην και στα 24 του αποφάσισε την… ανατροπή στην καριέρα του, εγκαταλείποντας τις σπουδές του ως δημοσιογράφος στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Προτίμησε -και από διαίσθηση για όσα θα ακολουθούσαν- τη θέση του περιφερειακού διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής βιντεοκασετών στις ΗΠΑ που του προτάθηκε.

Είναι παντρεμένος δύο φορές και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η δεύτερη σύζυγός του, Νικόλ Αβάντ, διετέλεσε πρέσβειρα των ΗΠΑ στις Μπαχάμες και θεωρείται προσωπική φίλη του πρώην πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα! Το 2013, συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού TIME, με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου και η περιουσία του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 250 εκατ. δολ. Αποτελεί μέλος των συμβουλίων των Tribeca and Los Angeles Film Festival, Digital Entertainment Group και λέγεται ότι ο ετήσιος βασικός μισθός του υπερβαίνει τα 18-20 εκατ. δολ.!

«Βουτιά» συνδρομών, εσόδων και μετοχής

Τα τωρινά κίνητρα του Τεντ Σαράντου είναι προφανή. Ένα από τα κυριότερα, να υπερασπισθεί τον ρόλο του και την δουλειά του. Γιατί, τα πράγματα δεν πήγαν καλά την Άνοιξη. Στα μέσα Απριλίου, η μετοχή της Netflix έκανε «βουτιά» -25% όταν δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της και ταυτόχρονα η πλατφόρμα streaming ανακοίνωνε την πρώτη σε βάθος 10ετίας από το 2011 -όπως ανέφερε και το CNBC- μείωση των συνδρομητών της κατά 200.000 στο πρώτο τρίμηνο του έτους, τη στιγμή που προηγούμενες εκτιμήσεις της αναφέρονταν σε αύξηση τους κατά 2,5 εκατ.!

Πόσο μάλλον δε, όταν στο αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, κατέγραφε αύξηση συνδρομητών κατά 3,98 εκατ. και στην παρούσα φάση οι προβλέψεις γίνονταν πολύ πιο δυσοίωνες, με τους ειδικούς να μιλούν για περαιτέρω μείωση τους στην διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2022 κατά άλλα 2 εκατ..

Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών και το γεγονός ότι ο κόσμος βγήκε από τα… σπίτια του, περιόρισε πιθανόν το ενδιαφέρον για τις ταινίες και σειρές μέσω smart TVs, tablets, κινητών και δημιούργησε ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να λυθεί. Μία από τις κινήσεις, στις οποίες κατέφυγε η Netflix ήταν η… πρόθεση να επιβάλει έξτρα χρεώσεις στην κοινή χρήση των κωδικών σε περισσότερα από 100 εκατ. νοικοκυριά παγκοσμίως, από ένα σύνολο 222 εκατ., με άλλους παρόχους όπως οι Disney, Warner Bros. Discovery, Comcast’s NBCUniversal, Paramount Global -να παρακολουθούν με έκδηλο ενδιαφέρον τις κινήσεις του ανταγωνιστή τους.

Τον Ιούνιο συνεχίσθηκε η επιβράδυνση εσόδων για τη Netflix και η περικοπή θέσεων, με 300 νέες απολύσεις υπαλλήλων (αριθμού ίσου με το 3% του προσωπικού της), μετά τις 150 που είχαν προηγηθεί.

Τέλη του περασμένου μήνα η πτώση των μετοχών της υπολογίσθηκε σε ποσοστό 70% από τον Ιανουάριο του 2022, με τη διοίκηση να προειδοποιεί από τον Απρίλιο τους επενδυτές της ότι θα αποσύρει μέρος της αύξησης των δαπανών της τα επόμενα 2 χρόνια, αν και σχεδιάζει επενδύσεις 17 δισ. δολ. σε περιεχόμενο. Και ελληνικό, πιθανότατα…

Όραμα του για το Netflix είναι η δημιουργία μιας εταιρείας παραγωγής ψυχαγωγικού προγράμματος ευρείας πολιτισμικής αντίληψης, με στόχο «να κάνουμε παγκόσμιες τις τοπικές ιστορίες»… Τα «σημάδια ανάκαμψης» προήλθαν από το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη πρεμιέρα Σαββατοκύριακου (αρχές Ιουλίου) στο Netflix , με το 1ο μέρος της 4ης σεζόν της σειράς «Stranger Things» να εκτινάσσεται στα 7,2 δισ. λεπτά streaming!

By