Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΤΑΙΠΕΔ: Έως το καλοκαίρι του 2016 η συμφωνία για τα αεροδρόμια

«Ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, τους προσεχείς έξι μήνες περίπου»

Η Ελλάδα θα επιδιώξει να αντλήσει έως και 3,5 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας.

«Ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, τους προσεχείς έξι μήνες περίπου» αναφέρει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Στέργιος Πιτσιόρλας. «Δεν είμαι αισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής».

Όπως αναφέρει, η AP Moeller-Maersk, η κινεζική Cosco Holding Co και ο Φορέας Εκμετάλλευσης Λιμένων των Φιλιππίνων International Container Terminal Services Incμ αναμένεται να υποβάλουν πλειοδοτικές προσφορές για το μερίδιο στο λιμάνι του Πειραιά έως τις αρχές του Δεκεμβρίου, με τη συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. «Η υψηλότερη προσφορά θα κερδίσει» σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι πλειοδοτικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (Rosco), θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο και για τον Λιμένα Θεσσαλονίκης θα γίνουν τον Μάρτιο. Και οι δύο πωλήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2016. Τόσο η Siemens όσο και η Alstom ενδιαφέρονται για τη Rosco ενώ μία κοινοπραξία της ρουμανικής  Grup Feroviar Roman SA και της αμερικανικής Watco Cos LLC θα πλειοδοτήσουν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρει ο κ. Πιτσιόρλας. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους οτι δεν ενδιαφέρονται πλέον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συμπληρώνει.

Η Ελλάδα θα υπογράψει μία σύμβαση παραχώρησης για τη μίσθωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της με τον προτιμώμενο πλειοδότη, την κοινοπραξία Fraport-Slentel το Δεκέμβριο, με στόχο να μεταφέρει το μάνατζμεντ των αεροδρομίων πριν από την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο του 2016 – μετά την ανανέωση της προσφοράς από τη Fraport, αναφέρει στο Bloomberg o πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Η πώληση του 66% στην ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016 το αργότερο. Η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν στη συνέχεια θα πουλήσει το 16% του μεριδίου στη ΔΕΣΦΑ και «υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές» σημειώνει ο κ. Πιτσιόρλας.

By