Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Tesla: Γιατί μεταφέρει την έδρα της στο Τέξας ύστερα από 18 χρόνια

Η Tesla μεταφέρει την εταιρική της έδρα στο Όστιν του Τέξας, όπου ολοκληρώνεται το νέο εργοστάσιο για την παραγωγή του Model Y και του επερχόμενο Cybertruck.

Η αυτοκινητοβιομηχανία μετακομίζει από την Καλιφόρνια όπου παρέμεινε για 18 χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Έλον Μασκ ανακοίνωσε την μετακόμιση την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μετόχων της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Tesla, η οποία ιδρύθηκε το 2003, είχε αρχικά την έδρα της στο Σαν Κάρλος της Καλιφόρνια. Έπειτα, το 2009, ανακοίνωσε τη μετακόμισή της στο Πάλο Άλτο, το καταπράσινο προάστιο της Silicon Valley που φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο του Stanford και αρκετές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ένα χρόνο μετά εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Όμως, η εταιρεία έχει εξελιχθεί από μια ελλιπή startup στην πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου και το Τέξας, που κατέχει κεντρική θέση ανάμεσα στις δύο ακτές, έχει γίνει το κέντρο βάρους της Tesla στις ΗΠΑ.

Η απόφαση του Μασκ να μεταφέρει την έδρα στο Τέξας έρχεται παρά την έντονη δυσφορία μεταξύ ορισμένων εταιρειών με τις πολιτικές που ισχύουν στη συγκεκριμένη πολιτεία,όπως ο πρόσφατος νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις ή οι προσπάθειες περιορισμού των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων.

Η Tesla είναι άλλη μία εταιρεία της Καλιφόρνιας που μετακομίζει στο Τέξας, μια πολιτεία που έχει χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερο κόστος ζωής και λιγότερους κανονισμούς για τις επιχειρήσεις.

Άλλες εταιρείες που έχουν αλλάξει την έδρα τους είναι η Hewlett Packard Enterprise που μετακόμισε στο Χιούστον και η Charles Schwab που μετακόμισε στην περιοχή του Ντάλας.

Σύμφωνα με τον Μασκ, η Tesla δεν εγκαταλείπει την Καλιφόρνια. Όπως σημείωσε, η αυτοκινητοβιομηχανία θα συνεχίσει να επεκτείνει την παραγωγή της στην πολιτεία και στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής στο εργοστάσιο οχημάτων του στο Φρέμοντ και στο εργοστάσιο μπαταριών της Νεβάδα-κατά 50%.

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2020 ο Μασκ είχε απείλησε ότι θα «μεταφέρει» αμέσως τα κεντρικά γραφεία της Tesla όταν το εργοστάσιο του Φρέμοντ έλαβε εντολή να κλείσει λόγω των μέτρων Covid-19. Ο Μασκ αψήφησε την απειλή, λέγοντας «ο πανικός από τον κορωνοϊό είναι χαζός» και χαρακτηρίζοντας φασιστική την εντολή. Στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση και ξεκίνησε την παραγωγή χωρίς άδεια.

Κατά την ανακοίνωση της μετακόμισης, ωστόσο, δεν έθιξε καθόλου την πολιτική, τονίζοντας μάλιστα την αύξηση των δραστηριοτήτων της Tesla στην Καλιφόρνια ακόμη περισσότερο από το Τέξας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By