Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Tesla και Έλον Μασκ: Μία ταραχώδης «σχέση» με αβέβαιο μέλλον

Θα είναι τελικώς καλύτερη η πορεία της εταιρείας μετά την αποχώρηση του Μασκ από τη θέση του προέδρου;

Ο Elon Musk ίδρυσε μια ενδιαφέρουσα ποικιλία εταιρειών από τότε που παράτησε το διδακτορικό του στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Στη δεκαετία του 1990 ήταν ένας από τους πρώτους που είδε προφητικά πώς το διαδίκτυο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διανομή χρήσιμων πληροφοριών (στη Zip2) και τις πληρωμές για διαδικτυακές αγορές (στην PayPal).

Στην συνέχεια, το όραμά του άρχισε να επεκτείνεται και ο ίδιος ίδρυσε την SpaceX και την Tesla, αισθανόμενος ότι το μέλλον περιλαμβάνει διαστημικές πτήσεις και ηλεκτρικά οχήματα. Το ταξίδι μέχρι τώρα υπήρξε μακρύ και όχι πάντα εύκολο για τις δύο εταιρείες.

Το όραμα του Musk είναι αναμφισβήτητα σημαντικό, αλλά υπήρξαν φορές που η οικοδόμηση δύο εξαιρετικά σύνθετων εταιρειών αποδείχθηκε μια μεγάλη πρόκληση. Τρανό παράδειγμα τα προβλήματα της Tesla με την κατασκευή του Model 3, εν μέρει λόγω της υπερβολικής εστίασης στα ρομπότ κατόπιν επιθυμίας του Musk.

«Η αξία των ανθρώπων έχει υποτιμηθεί» αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο CEO την άνοιξη.

Το στυλ επικοινωνίας του Musk, ιδιαίτερα στο Twitter, υπήρξε κι αυτό πηγή προβλημάτων. Και εξαιτίας κάποιων τέτοιων tweets που περιείχαν πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, ο ίδιος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Tesla την περασμένη εβδομάδα.

Ο Musk πάντως παραμένει διευθύνων σύμβουλος, παρόλο που αστειεύτηκε πρόσφατα ότι θα ήθελε να παραδώσει όλους τους τίτλους του και να γίνει «το Τίποτα της Tesla».

Φημολογείτο ότι τη θέση του θα έπαιρνε ένας άλλος οραματιστής: ο James Murdoch. Όμως, η Tesla κινήθηκε προς μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση επιλέγοντας ως πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της τη Robyn Denholm, οικονομική διευθύντρια και επικεφαλής στρατηγικής της αυστραλιανής εταιρείας επικοινωνιών Telstra.

Η Denholm ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που βρέθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla, με ιδιαίτερα μεγάλη καριέρα στην αναθεώρηση και βελτίωση επιχειρηματικών διαδικασιών. Πριν από την Telstra, πέρασε εννιά χρόνια στη Juniper Networks, βοηθώντας την εταιρεία να αλλάξει το πεδίο εστίασής της από τις τηλεπικοινωνίες στο cloud. Προηγουμένως, ήταν επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στη Sun Microsystems και επόπτευε διάφορες χρηματοοικονομικές λειτουργίες στο αυστραλιανό τμήμα της Toyota Motor.

Το προφίλ της Denholm δείχνει με σαφήνεια ότι η ίδια θα είναι ένα τέλειο συμπλήρωμα στον Elon Musk, αν οι δυο τους καταφέρουν να οικοδομήσουν έναν ισχυρό επαγγελματικό δεσμό όπως π.χ. ο Steve Jobs και ο Tim Cook.

Είναι αλήθεια ότι η αποχώρηση του Musk επιβλήθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά την ίδια στιγμή όλο αυτό ίσως και να αναδειχθεί σε άλλη μια εξαιρετικά έξυπνη κίνηση του Musk μακροπρόθεσμα…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By