Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Τέσσερις οι δράστες του μακελειού στις Βρυξέλλες

Αναλυτικά τα στοιχεία που αποκάλυψε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Φρεντερίκ Φαν Λέου

ipoptoi

Ο βομβιστής αυτοκτονίας Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, ο ένας από τους δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών, είχε αφήσει διαθήκη, η οποία βρέθηκε σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ανέφεραν σήμερα οι βελγικές εισαγγελικές αρχές.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Φρεντερίκ Φαν Λέου επιβεβαίωσε ότι οι δύο αδελφοί Μπακράουι συμμετείχαν στις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και τον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ. Ο Ιμπραχίμ ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο ενώ ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό. Και οι δύο αδελφοί ταυτοποιήθηκαν χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματά τους.

Ο Ιμπραχίμ πέταξε σε έναν κάδο απορριμάτων έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που περιείχε τη διαθήκη του. Στο κείμενο αυτό αναφέρει ότι «δεν ξέρει πια τι να κάνει» γιατί «καταζητείται παντού«.

bru

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βρέθηκε στον ίδιο δρόμο της κοινότητας Σάερμπεκ των Βρυξελλών όπου την Τρίτη η αστυνομία προχώρησε σε μια σειρά ερευνών και ανακάλυψε «15 κιλά εκρηκτικής ύλης TATP (υπεροξείδιο ακετόνης), 30 λίτρα υπεροξείδιο του υδρογόνου, πυροκροτητές, μια βαλίτσα γεμάτη με καρφιά καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών», είπε ο εισαγγελέας.

Οι κάμερες ασφαλείας του κλειστού κυκλώματος του αεροδρομίου κατέγραψαν άλλους δύο άνδρες μαζί με τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, όμως τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί από τις αρχές. Πλάι στον Ιμπραχίμ και σε έναν δεύτερο καμικάζι που «δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη» βρισκόταν ένας τρίτος άνδρας, «ντυμένος με ανοιχτόχρωμο τζάκετ και καπέλο» ο οποίος διαφεύγει. «Το σακίδιό του περιείχε τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Στη φωτογραφία (ένα καρέ από το βίντεο ασφαλείας του αεροδρομίου) όπου εικονίζονται οι τρεις άνδρες, «ο δράστης στη μέση, ο ένας από τους δύο καμικάζι, ταυτοποιήθηκε χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματά του. Πρόκειται για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου 1986 και είναι βελγικής υπηκοότητας», συνέχισε.

Όσον αφορά την επίθεση στο μετρό, «η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στο δεύτερο βαγόνι ενώ ο συρμός βρισκόταν ακόμη στον σταθμό και ο δράστης, που ταυτοποιήθηκε επίσης από τα δακτυλικά αποτυπώματά του, ήταν ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, αδελφός του Ιμπραχίμ, που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου 1989», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι «οι δύο νεκροί τρομοκράτες είχαν βαρύ ποινικό μητρώο» που δεν σχετίζεται με τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον νεώτερο, επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Φαν Λέου, οι νεκροί από τις επιθέσεις ανέρχονται σε 31 και οι τραυματίες σε 270.

«Οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται δυστυχώς να αλλάξουν εντός των επόμενων ωρών», πρόσθεσε.

Αναλυτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν!

 • Ενα άτομο έχει συλληφθεί και ανακρίνεται
 • Δύο τρομοκράτες πέθαναν στο αεροδρόμιο Ζαβεντεμ. Ο ένας εξ αυτών αναγνωρίστηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Είναι ο Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι. Ο δεύτερος καμικάζι δεν έχει αναγνωριστεί.
 • Ο άνδρας με το καπέλο στη φωτογραφία που πήραν οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου ακόμη διαφεύγει της σύλληψης και δεν έχει ταυτοποιηθεί.
 • Ο καμικάζι αυτοκτονίας στο σταθμό του μετρό Μάελμπεκ είναι ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, αδελφός του Ιμπραήμ.
 • Ο Ιμπραήμ Ελ Μπακράου άφησε μια «διαθήκη». Βρέθηκε ένας υπολογιστής σε ένα κάδο σκουπιδιών κοντά στο σπίτι του στις  Βρυξελλες στην οδό Max Roos
 • Οπως αναφέρει «είμαι βιαστικός, δεν ξέρω τι να κάνω, με ψάχνουν παντού και δεν θέλω να μπω σε ένα κελί δίπλα στον Σαλάχ Αμπτεσλάμ».
 • Η βαλίτσα του διαφυγόντος που τελικώς δεν εξερράγη, περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα – 15 κιλά – εκρηκτικών
 • Δεν βρέθηκαν όπλα των καμικάζι στο αεροδρόμιο.
 • Στο διαμέρισμα που έκανε η βελγική αστυνομία στο Σάαρμπεκ στο προάστιο των Βρυξελλών ανακαλύφθηκε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο: 5 κιλά εκρηκτικών, 150 λίτρα ασετόν, υγρό άζωτο και καρφιά.
 • Ο συνολικός απολογισμός από τις επιθέσεις είναι 31 νεκροί και 270 τραυματίες.
 • Προς το παρόν οι βελγικές αρχές δεν έχουν πλήρη εικόνα των ταυτοτήτων των θυμάτων.
 • Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες, παραμένει στο 4 – το υψηλότερο δυνατό.
 • Παραμένει ακόμη στις Βρυξέλλες άγνωστος αριθμός ατόμων που πιθανών εμπλέκονται στις επιθέσεις
 • Οι άνθρωποι αυτοί συνιστούν ακόμη απειλή

cepbemcwqaatl8q

Αριστερά ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι που ανατινάχθηκε στο μετρό – Δεξιά ο αδελφός του Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο

 

 

By