Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τεταμένο το κλίμα για τη Novartis – Τι θα κάνουν ΝΔ και ΔΗΣΥ

Σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης προχωρά ο πολιτικός κόσμος της χώρας προς τη συζήτηση της ερχόμενης Τετάρτης στη Βουλή με αντικείμενο την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την NOVARTIS.

Από τις 5 Φεβρουαρίου (μια ημέρα μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας για τα Σκόπια) όπου η υπόθεση βγήκε στο φως έως σήμερα, μόνο τα ελληνοτουρκικά στάθηκαν ικανά να ανακόψουν έστω και για λίγο την ορμή των εξελίξεων.

Όπως όμως οι περισσότεροι εκτιμούν ούτε η συζήτηση στο Κοινοβούλιο μοιάζει ικανή να κατευνάσει τα πνεύματα και να επαναφέρει τη χώρα σε κανονικούς ρυθμούς που τόσο χρειάζεται.

Το τεταμένο κλίμα, αλλά και η πόλωση μεταξύ των κεντρικών πολιτικών δυνάμεων έχει όπως φαίνεται βάλει σε περίσκεψη ευρωπαικούς θεσμούς, αλλά και επενδυτές.

Αποδέκτης αυτών των ανησυχιών ήταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα επενδυτές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ λίγα μόνο 24ωρα μετά την συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης καταφτάνουν στη χώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση.

Μέσα στο κλίμα αυτό η κυβέρνηση θα βρεθεί σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης όχι μόνο με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας καθώς και με τον Ευρωπαίο επίτροπο.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα παραστεί στην συζήτηση, αλλά θα αποστείλει υπόμνημα. Φρόντισε πάντως να δείξει σε όλους τις προθέσεις του καταθέτοντας μήνυση εναντίον των ανώνυμων μαρτύρων για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση. Ζήτησε επίσης την άμεση ανάκληση των διατάξεων, βάσει των οποίων οι μάρτυρες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Έχει προηγηθεί η κατάθεση μήνυσης και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει προαναγγείλει ότι θα στραφεί και νομικά κατά εκείνων που τον έχουν εμπλέξει στην υπόθεση.

Την ίδια στιγμή κανείς ακόμα δεν μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα πως θα εξελιχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Αν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι τάσσονται υπέρ της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής, υπάρχουν εισηγήσεις στελεχών της ΝΔ και της ΔΗΣΥ να αποχωρήσουν από τη ψηφοφορία ή να ψηφίσουν «παρών» καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για συνέχιση των μεθοδεύσεων και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η βασική τους ένσταση συνίσταται στο ότι ενώ η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη σύσταση της επιτροπής δεν διαχωρίζει πρόσωπα και κατηγορίες αλλά τους «τσουβαλιάζει» όλους με το ίδιο κατηγορητήριο, η διαδικασία όπως τελικά αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων προβλέπει το στήσιμο δέκα καλπών όσες και οι εμπλεκόμενοι.

Στο πνεύμα αυτό ήταν και το non paper που εξέδωσε την Πέμπτη το βράδυ η ΝΔ στο οποίο αφού κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μοναδικό στόχο έχει την σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων, υποστηρίζει ότι στην πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν απαγγέλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες στους «δέκα» και την χαρακτηρίζουν αόριστη.

Η ΝΔ ζητεί να στηθεί μια μόνο κάλπη διότι, το ερώτημα παραμένει ένα και μοναδικό. Αν έχει αρμοδιότητα η επιτροπή για να εξετάσει αυτά τα αδικήματα.

Τα παραπάνω ήρθαν να επιβεβαιώσουν με δηλώσεις τους στελέχη της ΝΔ. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Χατζηδάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της αποχώρησης, ενώ και η Νίκη Κεραμέως εξέφρασε την ίδια θέση, λέγοντας πως η ΝΔ θα περιμένει να δει πώς θα χειριστεί το θέμα η κυβέρνηση.

Το ζήτημα αυτό δεν είναι το μοναδικό που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη στο ήδη τεταμένο περιβάλλον, αφού είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις εφ όλης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Η αρχική ενημέρωση ήταν ότι η συνεδρίαση θα ήταν διήμερη (Τρίτη από το μεσημέρι και Τετάρτη πρωί και απόγευμα). Και αυτό για να δοθεί άνεση στους «δέκα» να μιλήσουν χωρίς το άγχος του χρονόμετρου.

Τελικά η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων την περασμένη Πέμπτη ήταν η συνεδρίαση να ξεκινήσει στις εννέα το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης και να ολοκληρωθεί, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η ψηφοφορία, στις δέκα το βράδυ.

Οι αναφερόμενοι στο αίτημα της συμπολίτευσης θα μπορούν να τοποθετηθούν, αλλά για 20 λεπτά μόνο, ενώ τον λόγο θα πάρουν οι πρόεδροι όλων των κομμάτων, οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, και η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, συνολικά περί τα 52 άτομα.

Με τις έως τώρα πληροφορίες από τους δέκα δεν θα μιλήσει μόνο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι υπόλοιποι εννέα θα πάρουν το λόγο και μέσα σε αυτά τα 20 λεπτά θα πρέπει να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους. Προφανές είναι ότι για ορισμένους ο χρόνος δεν θα φτάσει. Πράγματι όλοι αναμένουν πως θα αντιδράσει για παράδειγμα ο Αντώνης Σαμαράς (στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015) όταν χτυπήσει το καμπανάκι λήξης χρόνου, ή τι θα κάνουν οι «χειμαρρώδεις» Βαγγέλης Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος ήταν ο πρωταγωνιστής στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κατέβηκε από το βήμα έπειτα από ομιλία που κράτησε κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα.

Κρυφός φόβος πολλών είναι ότι θα επαναληφθεί η εικόνα του Αυγούστου του 2015 όταν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε προς ψήφιση το πρώτο της μνημόνιο. Τότε η συνεδρίαση κράτησε ένα ολόκληρο 24ωρο και υπήρξαν ευτράπελα με βουλευτές να αποκοιμιούνται στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Αντιδράσεις υπάρχουν και για τη σειρά των ομιλητών. Κάποιοι από τους δέκα υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να κλείσουν εκείνοι τη συνεδρίαση και όχι οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς κατά τους ίδιους θα πρέπει να απαντήσουν αφού ακούσουν όλες τις πλευρές και κυρίως τον αρχηγό της κυβέρνησης.

Λάδι στη φωτιά είναι πιθανό να ρίξει και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς πολιτικούς αντιπάλους του, ενώ ο ίδιος έχει φροντίσει με εμπρηστικές δηλώσεις να σηκώσει τους τόνους για την NOVARTIS.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και ΜΜΕ του εξωτερικού αφού είναι πρωτοφανές να παραπέμπονται σε προανακριτική επιτροπή (μεταξύ των άλλων) δύο πρώην πρωθυπουργοί, ένας κεντρικός τραπεζίτης και ένας ευρωπαίος επίτροπος.

Παρά πάντως το θόρυβο και την αναταραχή το παρελθόν έχει δείξει ότι η Βουλή δεν οδήγησε σε μεγάλες αποκαλύψεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ τραβούν το «χαρτί» των προανακριτικών.

Το πρώτο εγχείρημα κατέληξε σε φιάσκο. Αφορούσε τον Γιάννο Παπαντωνίου και τις ενέργειες του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων.

Η κυβέρνηση οδήγησαν την υπόθεση σε προανακριτική επιτροπή προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία.

Η προανακριτική διήρκησε τρείς μήνες και τελικά κατέληξε στο άδοξο πλην αναμενόμενο συμπέρασμα ότι το αδίκημα είχε παραγραφεί. Τελικά η υπόθεση επιστράφηκε στην τακτική δικαιοσύνη για να διερευνήσει αν έχουν συντελεστεί αδικήματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ με εμπλεκόμενο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήταν, αντίθετα, πολύμηνη

Οι εργασίες της επιτροπής ήταν εντονότατες λόγω και της παρουσίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Εκτός ορίων όμως ήταν και το γενικότερο κλίμα με την ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται στην διακυβέρνηση της χώρας και τον ΣΥΡΙΖΑ στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ελέγχθηκε για τα αδικήματα της απιστίας, και της νόθευσης εγγράφου και παραπέμφθηκε έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια στο Ειδικό Δικαστήριο.

Τελικά το Δικαστήριο έκρινε τον κ. Παπακωνσταντίνου ένοχο για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος και τον κήρυξε ομόφωνα αθώο για το αδίκημα της απόπειρα απιστίας σε σχέση με την υπηρεσία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By