Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τετραπλασιάστηκαν οι online πωλήσεις των σούπερ μάρκετ

Σε επίπεδα που αναμένονταν να φθάσουν την επόμενη πενταετία έφθασαν μέσα σε μόλις ένα μήνα οι online πωλήσεων των ελληνικών σούπερ μάρκετ.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Convert Group, η τελευταία μελέτη της οποίας κάνει λόγο για αύξηση 307% στις online αγορές που πραγματοποιήθηκαν στα μεγάλα ελληνικά super markets.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group, ειδικά την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου οι online αγορές κατέγραψαν ρεκόρ με αύξηση 501% σε σχέση με την ίδια εβδομάδα το 2019, ενώ η 16η Μαρτίου ήταν η μέρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Η πτώση στη συνέχεια ενδεχομένως να οφείλεται και στο γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ δεν «επέτρεπαν» ουσιαστικά άλλες παραγγελίες καθώς αδυνατούσαν να τις εξυπηρετήσουν.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι την ίδια εβδομάδα το ποσοστό των online αγορών σε σχέση με το συνολικό τζίρο του κλάδου λιανεμπορίου αυξήθηκε 4,5 φορές σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του έτους (από 0,4% σε 1,8%), γεγονός που, σύμφωνα με την Convert Group, σηματοδοτεί την ταχύτητα με την οποία οι Έλληνες υιοθετούν το online κανάλι για τις παραγγελίες τους. Σημειωτέον πως για τη σύγκριση αγορών μεταξύ ψηφιακού και φυσικού δικτύου, συνεργάστηκαν οι Convert Group και Nielsen Ελλάδας.

Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2020 φαίνεται ότι το ηλεκτρονικό «καλάθι του νοικοκυριού» περιέχει σε αξία κατά 30% φρέσκα τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, φρέσκο κρέας & ψάρι, κ.α.), ενώ η αναλογία τροφίμων (περιλαμβάνει και τα ποτά) είναι στο 69% επί του συνόλου των αγορών.

Η μέση αξία του ηλεκτρονικού καλαθιού για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε στα 101 ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, από 88 ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ που ήταν το 2019, πράγμα λογικό αφού έχει αυξηθεί κατά πολύ η ενασχόληση με τη μαγειρική στο σπίτι.

Στην αύξηση της μέσης αξίας της online παραγγελίας έχει συνεισφέρει μεταξύ άλλων και η αύξηση αγορών σε προϊόντα καθαρισμού που ήταν στο +169% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ ειδικά για το διάστημα που εφαρμόστηκε το μέτρο της καραντίνας (24/2 – 31/3 2020) η αξία αγορών της συγκεκριμένης κατηγορίας «εκτοξεύτηκε» κατά 1.404% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019.

Μελετώντας όλες τις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία στην περίοδο της καραντίνας, παρατηρείται ανάπτυξη 1.234% σε αλεύρι και σιμιγδάλι, 614% σε ρύζι και όσπρια, 540% σε καλλυντικά περιποίησης σώματος, 509% σε ζυμαρικά, 468% σε φαρμακευτικά προϊόντα προσωπικής προστασίας (γάντια, μάσκες, καθαρό οινόπνευμα), 447% σε κονσέρβες, 436% σε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, 431% σε κατεψυγμένες πίτσες και τέλος, 427% σε χαρτικά είδη καθαρισμού.

Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνεται η επισκεψιμότητα στα sites των 8 μεγαλύτερων online super markets ab.gr (ΑΒ Βασιλόπουλος κεντρικό site), bazaar-online.gr (Bazaar Ομίλου Βερούκα), caremarket.gr (Σκλαβενίτης), e-fresh.gr (το μόνο αμιγώς online super market από τα 8), kritikos-easy.gr (Κρητικός), eshop.masoutis.gr (Μασούτης) eshop.mymarket.gr (MyMarket), thanopoulos.gr (Δ. Θανόπουλος με παρουσία κυρίως στα βόρεια Προάστια της Αττικής), που ξεπέρασε το Μάρτιο τα 4 εκατ. επισκέψεις, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι προσβάσεις στις mobile εφαρμογές των παραπάνω αλλά και το νέο μεγάλο κανάλι του Σκλαβενίτη μέσω e-food.gr, ο αριθμός των επισκέψεων αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Ταυτόχρονα, οι αναζητήσεις των Ελλήνων για τον όρο «online supermarket» στη μηχανή αναζήτησης της Google 10πλασιάστηκαν μέσα στον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την Convert Group, οι παραγγελίες στα online σούπερ μάρκετ που δεν ολοκληρώθηκαν λόγω του ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα «παράθυρα παράδοσης» ανήλθαν σε δεκάδες χιλιάδες τον Μάρτιο, οπότε η ανάπτυξη του καναλιού θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν τα online super markets είχαν τις υποδομές να τις υποστηρίξουν.

Σημειώνεται ότι αυτό το φαινόμενο είναι παγκόσμιο με μερικούς από τους παγκόσμιους κολοσσούς του ηλ. λιανεμπορίου όπως Tesco, ASDA, Kroger & Ocado σε Μ. Βρετανία, Αμερική κτλ., να αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με τα ελληνικά online σούπερ μάρκετ.

Η ομάδα της Convert Group εκτιμά δε ότι η στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό super market θα είναι μόνιμη και όχι περιστασιακή, όπως άλλωστε έχει διαφανεί και στην Κίνα με την κίνηση στο φυσικό δίκτυο των Carrefour και του Walmart στη Σαγκάη να είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, την ώρα που έχουν ήδη ανοίξει το 80% των εστιατορίων και το 90% των εμπορικών καταστημάτων στη πόλη.

Τέλος η Convert Group σημειώνει ότι αντίστοιχη συμπεριφορά στην online κατανάλωση καταγράφεται και σε άλλες χώρες όπου η εταιρεία έχει παρουσία.

By