Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Τέξας: Άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε κέντρο κράτησης μεταναστών – Περίπου 250 παιδιά απομακρύνθηκαν

Περίπου 250 παιδιά μεταναστών απομακρύνθηκαν από έναν υπερπλήρες κέντρο κράτησης της συνοριοφυλακής στο Τέξας, όπου δικηγόροι είχαν καταγγείλει ότι κρατούνταν επί εβδομάδες σε άθλιες συνθήκες χωρίς αρκετό νερό και τρόφιμα.

Η Έβελιν Στάουφερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Υγείας και Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων (HHS), δήλωσε ότι 249 παιδιά μεταφέρθηκαν από τις εγκαταστάσεις αυτές στο Κλιντ του Τέξας σε κέντρα που διαχειρίζεται η υπηρεσία.

Δικηγόροι που έλαβαν άδεια από δικαστές να επισκεφθούν το κέντρο κράτησης στο Κλιντ, που βρίσκεται κοντά στο Ελ Πάσο, δήλωσαν ότι είδαν περισσότερα από 300 παιδιά να κρατούνται σε άθλιες συνθήκες και να είναι «πολύ παραμελημένα».

Εξήγησαν ότι είδαν νήπια χωρίς πάνες να τα φροντίζουν άλλα παιδιά. Ένας από τους δικηγόρους κατήγγειλε ότι τα παιδιά «ήταν κλεισμένα σε αυτά τα φρικτά κελιά, όπου υπάρχει μία ανοικτή τουαλέτα στη μέση του δωματίου και εκεί τρώνε και κοιμούνται».

Εξάλλου τα παιδιά δεν είχαν αρκετό φαγητό, καθαρά ρούχα, οδοντόβουρτσες, ενώ δεν έκαναν μπάνιο και κάποια από αυτά ήταν αναγκασμένα να κοιμούνται στο τσιμεντένιο πάτωμα.

«Τα κελιά είναι υπερπλήρη (…) υπάρχουν μολύνσεις, έχει ξεσπάσει επιδημία γρίπης. Τα παιδιά είναι κλεισμένα στην απομόνωση χωρίς την επίβλεψη ενηλίκων και είναι πάρα πολύ άρρωστα και μένουν συνεχώς ξαπλωμένα σε στρώματα», εξήγησε ο καθηγητής Ουόρεν Μπίνφορντ του πανεπιστημίου του Williamette του Όρεγκον.

«Πρόκειται για εξευτελισμό και κάτι απάνθρωπο που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει στις ΗΠΑ», τόνισε η Ιλόρα Μάκερτζι, μία άλλη δικηγόρος που επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης.

Μόλις 30 παιδιά παρέμεναν χθες Δευτέρα στο κέντρο αυτό, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Δημοκρατικής πολιτικού του Τέξας Βερόνικα Εσκόμπαρ.

Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας τα παιδιά που διασχίζουν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό ασυνόδευτα και χωρίς χαρτιά μπορούν να παραμένουν στα κέντρα προσωρινής κράτησης της συνοριοφυλακής για έως 72 ώρες και πρέπει να μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις της HHS το συντομότερο δυνατό.

Η Στάουφερ εξήγησε ότι τα παιδιά παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις εγκαταστάσεις στα σύνορα, οι οποίες «δεν είναι σχεδιασμένες για να υποδέχονται παιδιά». «Αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα του άνευ προηγουμένου αριθμού παιδιών που φτάνουν» στα σύνορα, πρόσθεσε

(Visited 1 times, 1 visits today)
By